Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Modi συναντάται με CEO τεχνολογικών εταιρειών στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί το Δελχί να αποτελέσει στρατηγικό αντίβαρο στην Κίνα και οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν αρκετές επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες με στόχο την τόνωση της κατασκευής ημιαγωγών στην Ινδία και τη μείωση της εξάρτησής της από την Κίνα για ηλεκτρονικά είδη.

Ο Modi συναντάται με CEO τεχνολογικών εταιρειών στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi συναντήθηκε με Αμερικανούς και Ινδούς διευθύνοντες συμβούλους τεχνολογικών κολοσσών στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα μιας επίσημης επίσκεψής του στην οποία κυριάρχησαν οι αμοιβαίες υποσχέσεις για βαθύτερη συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας σε τομείς όπως το διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική πληροφορική.

Ο πρόεδρος Joe Biden υποδέχθηκε τον Modi την Πέμπτη, δηλώνοντας, μετά από περίπου 2 -1/2 ώρες συνομιλιών, ότι η οικονομική σχέση των δύο χωρών «ανθεί». Το εμπόριο έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Ο Biden και ο Modi συναντήθηκαν με CEOs, μεταξύ των οποίων ο Tim Cook της Apple, ο Sundar Pichai της Google και ο Satya Nadella της Microsoft.

Παρόντες ήταν επίσης ο Sam Altman της OpenAI, η αστροναύτης της NASA Sunita Williams και Ινδοί ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων του Anand Mahindra, προέδρου του ομίλου Mahindra, και του Mukesh Ambani, προέδρου της Reliance Industries, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Η εταιρική σχέση μεταξύ της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, κατά την άποψή μου, το πώς θα μοιάζει ο 21ος αιώνας», δήλωσε ο Biden στη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η συνεργασία στον τεχνολογικό τομέα θα αποτελέσει μεγάλο μέρος αυτής της εταιρικής σχέσης.

Παρατηρώντας ότι στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε μια ποικιλία τεχνολογικών εταιρειών, από νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι καθιερωμένες εταιρείες, ο Modi είπε: «Και οι δύο εργάζονται μαζί για να δημιουργήσουν έναν νέο κόσμο».

Ο Modi, ο οποίος έχει απευθύνει πρόσκληση σε μεγάλες εταιρείες να προτιμήσουν την Ινδία, θα απευθυνθεί επίσης σε επιχειρηματίες στο Kennedy Center for Performing Arts.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των FedEx, MasterCard και Adobe, αναμένεται να είναι μεταξύ των 1.200 συμμετεχόντων.

Ο Modi, ο οποίος προανήγγειλε ένα νέο κεφάλαιο στη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, επιδιώκει να μετατρέψει την Ινδία, την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους και την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία, σε παραγωγική και διπλωματική δύναμη.

Υπογραφή σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί το Δελχί να αποτελέσει στρατηγικό αντίβαρο στην Κίνα και οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν αρκετές επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες με στόχο την τόνωση της κατασκευής ημιαγωγών στην Ινδία και τη μείωση της εξάρτησής της από την Κίνα για ηλεκτρονικά είδη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης σχέδια συνεργασίας στον τομέα της κβαντικής πληροφορικής, της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας, παράλληλα με σχέδια κατασκευής όπλων στην Ινδία.

Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές αμφισβητούν την προθυμία της Ινδίας να σταθεί απέναντι στο Πεκίνο για την Ταϊβάν και άλλα ζητήματα. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης απογοητευτεί από τους στενούς δεσμούς της Ινδίας με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο την Πέμπτη, ο Modi επανέλαβε τη δήλωσή του ότι αυτή δεν είναι μια εποχή πολέμου και ζήτησε διάλογο και διπλωματία για να τερματιστεί η σύγκρουση.

Ο Modi θα συνεχίσει τις συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια γεύματος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την αντιπρόεδρο Kamala Harris, την πρώτη Ασιάτισσα Αμερικανίδα που βρίσκεται στο Νο 2 στον Λευκό Οίκο, και τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Modi θα απευθυνθεί σε μέλη της ινδικής διασποράς, πολλά από τα οποία έχουν εμφανιστεί σε εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης για να τον αποθεώσουν με ενθουσιασμό, φωνάζοντας κατά καιρούς “Modi! Modi! Μόντι!” παρά τις διαμαρτυρίες άλλων.

Ακτιβιστές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση Biden να συζητήσει δημοσίως αυτό που περιγράφουν ως επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία υπό τον Modi, κάνοντας λόγο για κακοποίηση Ινδών αντιφρονούντων και μειονοτήτων, ιδίως μουσουλμάνων.

Ο Biden δήλωσε ότι είχε μια ξεκάθαρη συζήτηση με τον Modi για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με την ανερχόμενη Ινδία.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη τι θα κάνει για να βελτιώσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων, ο Modi επέμεινε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε διάκριση στην κυβέρνησή του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News