Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 17:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις η «απάντηση» της Ρωσίας στις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις

Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις η «απάντηση» της Ρωσίας στις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις

«Αντίποινα» στις ευρωπαϊκές κυρώσεις ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την έγκριση της πολιτικής συμφωνίας για το 11ο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επεκτείνεται ο κατάλογος με τα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αξιωματούχους του τομέα ασφαλείας, δημόσιους υπαλλήλους, επιχειρηματίες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων

Το 11ο κατά σειρά ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων έχει κύριο στόχο να εξαλειφθούν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν την παράκαμψη των υφιστάμενων κανόνων. Απαγορεύει σε όσα πλοία κάνουν μεταφορές πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέσω της τακτικής ship-to-ship την πρόσβαση σε λιμάνια της Ε.Ε. Το μέτρο αυτό αναφέρεται στα πλοία, για τα οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μεταφέρουν φορτία από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων απαγορεύεται επίσης η μεταφορά μέσω της Ρωσίας προϊόντων και τεχνολογίας, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθoύν από το ρωσικό στρατό ή για να ενισχύσουν τον τομέα άμυνας και ασφάλειας. Επιπλέον, το νέο πακέτο καθιστά αδύνατη την επιβολή περιορισμών στις πωλήσεις ευαίσθητων προϊόντων και τεχνολογίας προς χώρες, οι οποίες μπορεί να τα προωθήσουν στη Ρωσία. Τέλος, επεκτείνεται η λίστα των περιορισμών σε όσα αγαθά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον ρωσικό κλάδο άμυνας. Παράλληλα, επεκτείνεται η αναστολή των αδειών πέντε ρωσικών μέσων στην Ε.Ε., τα οποία ελέγχονται από το ρωσικό κράτος. 

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει στη λίστα των κυρώσεων πάνω από 100 επιπλέον άτομα και οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Αυτό περιλαμβάνει ανώτερους στρατιωτικούς, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τον πόλεμο, άτομα που εμπλέκονται στην παράνομη απέλαση Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία, δικαστές που έλαβαν αποφάσεις με πολιτικά κίνητρα κατά Ουκρανών πολιτών, άτομα που ευθύνονται για τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιχειρηματίες, προπαγανδιστές, καθώς και Ρωσικές εταιρείες πληροφορικής που παρέχουν κρίσιμη τεχνολογία και λογισμικό στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα και οντότητες που συνεργάζονται με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Πράσινο στην 11η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ρωσία: Ανεπιθύμητοι 500 Αμερικανοί, ανάμεσά τους και ο Μπαράκ Ομπάμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News