Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 17:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Siemens Energy: Ιστορική βουτιά για τη μετοχή – «Ακριβά» τα προβλήματα στις ανεμογεννήτριες

Siemens Energy: Ιστορική βουτιά για τη μετοχή – «Ακριβά» τα προβλήματα στις ανεμογεννήτριες

Βουτιά-ρεκόρ της τάξης του 36% κάνει η μετοχή της Siemens Energy στον γερμανικό Xetra, καθώς η εταιρεία προειδοποίησε χθες για ζημίες στον βραχίονα των ΑΠΕ, τη Siemens Gamesa, και παράλληλα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις κερδοφορίας για φέτος.

Επικαλούμενη προβλήματα ποιότητας στις onshore ανεμογεννήτριες, η Siemens Energy δήλωσε ότι η θυγατρική της θα καθυστερήσει εν τέλει να παρουσιάσει κέρδη. Όχι μόνο ανακάλεσε τις προβλέψεις της για κερδοφορία εντός του 2023, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι τα επιπλέον κόστη ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

«Είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε σαφώς τον δυνητικό οικονομικό αντίκτυπο των θεμάτων ποιότητας και να μετρήσουμε τον αντίκτυπο της αναθεώρησης των προβλέψεών μας στα επιχειρηματικά σχέδια», δήλωσε η Siemens Energy. «Ωστόσο, βάσει της αρχικής μας αξιολόγησης από σήμερα, το πιθανό μέγεθος του αντικτύπου μάς οδηγεί στην ανάκληση των προβλέψεων κερδοφορίας για τη Siemens Gamesa και κατά συνέπεια των προβλέψεων για τον όμιλο Siemens Energy για ολόκληρο το φορολογικό έτος του 2023», ανέφερε.

Προβλήματα από την αρχή

Από την πλήρη εξαγορά της το 2022, η Siemens Gamesa προκαλούσε προβλήματα στον μητρικό όμιλο. Δεδομένης της αύξησης στο κόστος χάλυβα και άλλων βασικών υλικών πέρυσι, αλλά και λόγω μιας σειράς τεχνικών προβλημάτων που ανέκυψαν στις εγκατεστημένες και τις δρομολογημένες ανεμογεννήτριες, η μονάδα των ΑΠΕ παρουσίαζε συνεχώς ζημίες.

Η Siemens Energy απέκτησε πέρυσι το 100% της Gamesa έναντι περίπου 4 δισ. ευρώ, έπειτα από τρία συναπτά έτη ζημιών. Το σχέδιο ήταν να ενισχύσει τον έλεγχο και να την οδηγήσει στην κερδοφορία. Τον Ιανουάριο η μητρική υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της, αφότου εντοπίστηκαν κοστοβόρα προβλήματα στις τουρμπίνες της Gamesa. Βέβαια τότε, η εταιρεία δήλωσε αισιόδοξη.

Στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση, όμως, ανακαλύφθηκαν περαιτέρω προβλήματα ποιότητας. Ορισμένα προέκυψαν λόγω της πρόωρης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών το 2019, όταν η εταιρεία προσπαθούσε να προλάβει τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, όμως, η Gamesa βρισκόταν συνεχώς αντιμέτωπη με προβλήματα στην ανάπτυξη του νέου μοντέλου onshore ανεμογεννητριών, για το οποίο εκκρεμεί ακόμη ο έλεγχος ποιότητας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Siemens Gamesa: Δεν γλίτωσε το μεγαλύτερο offsore αιολικό πάρκο από τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πέμπτη μέρα απωλειών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News