Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 15:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Janet Yellen: Μικρότερος ο κίνδυνος ύφεσης – Χρειάζεται επιβράδυνση της κατανάλωσης

Μειωμένο βλέπει τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Janet Yellen

Janet Yellen: Μικρότερος ο κίνδυνος ύφεσης – Χρειάζεται επιβράδυνση της κατανάλωσης

Μειωμένο βλέπει τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Janet Yellen, ενώ ανέφερε ότι η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών μπορεί να είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκστρατεία συγκράτησης του πληθωρισμού. Σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης, η Yellen είπε σε συνέντευξή της στο Bloomberg: «έχουν λιγοστέψει οι πιθανότητες… δείτε την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, ενώ και ο πληθωρισμός υποχωρεί».

«Δεν λέω οτι δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, καθώς η Fed προχωράει σε περαιτέρω σύσφιγξη», επισήμανε, αναφερόμενη στις 10 αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 και από νέες που εν δυνάμει θα ακολουθήσουν. Η τελευταία εκτίμηση της Yellen για την αμερικανική οικονομία ακολουθεί την έκθεση για την απασχόληση του Μαΐου, η οποία έδειξε αύξηση των θέσεων εργασίας που ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Οι κατασκευές κατοικιών και οι λιανικές πωλήσεις για τον περασμένο μήνα έδειξαν επίσης εκπληκτική ανθεκτικότητα απέναντι στην επιθετική νομισματική σύσφιγξη της Fed.

Επιβράδυνση των δαπανών

«Πιθανώς θα πρέπει να δούμε κάποια επιβράδυνση των δαπανών προκειμένου να θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», δήλωσε η Yellen αναφερόμενη στην κατανάλωση. «Ο δομικός πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλός», είπε. «Ο πληθωρισμός έχει πραγματικά μειωθεί πολύ – κι έρχεται περαιτέρω αποκλιμάκωση», προέβλεψε η Yellen, εν μέρει λόγω της αναμενόμενης προσαρμογής στην αγορά κατοικίας.

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε τον Μάιο κατά 5,3% σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα. Η περσινή εκτίναξη του κόστους στέγασης, το οποίο ενσωματώνεται στον ΔΤΚ μόνο με καθυστέρηση, ευθύνεται κατά ένα μέρος γι’ αυτήν την αύξηση. Ο δείκτης τιμών ανήλθε στο 4%, πολύ χαμηλότερα από το 9.1% που είχε αγγίξει τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News