Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 12:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όχι πια golden boys: Πώς οι δικηγόροι έφτασαν να βγάζουν περισσότερα από τους τραπεζίτες

Όχι πια golden boys: Πώς οι δικηγόροι έφτασαν να βγάζουν περισσότερα από τους τραπεζίτες

Μια θέση στη Wall Street είναι αυτό που ονειρεύονται πολλοί Αμερικανοί όταν αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια. Ασφαλώς, τα ωράρια και οι ρυθμοί εργασίας είναι εξαντλητικοί και οι απαιτήσεις τεράστιες, όμως οι απολαβές είναι εξίσου υψηλές. Δεν είναι τυχαίο που στα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι εργαζόμενοι της Wall Street επικράτησε να αποκαλούνται «golden boys». Όμως τα πράγματα φαίνεται πως έχουν αλλάξει. Όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, εάν κάποιος έχει στόχο να βγάλει πραγματικά πολλά χρήματα σήμερα, δεν πρέπει να χτυπήσει την πόρτα κάποιας μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας, αλλά ενός δικηγορικού γραφείου.

Πώς έφτασαν οι δικηγόροι  να βγάζουν περισσότερα από τους χρηματιστές; Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι αγορές συγχωνεύσεων και εξαγορών καθώς και αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPOs), ήταν σχεδόν στάσιμες τον τελευταίο χρόνο. Η απουσία επιχειρηματικών deals αλλά και εταιρειών που θέλουν να μπουν στο χρηματιστήριο σημαίνει λιγότερες προμήθειες για τις εταιρείες της Wall Street και άρα χαμηλότερα μπόνους για τους εργαζομένους τους.

Μάλιστα, το γεγονός ότι οι δικηγόροι βγάζουν περισσότερα από τους τραπεζίτες δεν περνά απαρατήρητο. Ο Robert Kindler, ένας γνωστός dealmaker της Wall Street, αποχώρησε πρόσφατα από την Morgan Stanley για να πιάσει δουλειά στην μεγάλη δικηγορική εταιρεία Paul Weiss.

Η αύξηση των μισθών των δικηγόρων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όμως αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι οι απολαβές των χρηματιστών δεν αυξάνονται. Και για αυτό φταίει ο πληθωρισμός.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, οι προμήθειες του investment banking έχουν παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητες τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η μέση συνολική αμοιβή ενός εργαζομένου στον κλάδο, που έχει φτάσει στο επίπεδο του managing director αλλά δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα «αστέρια» της εταιρείας, διαμορφώνεται στα 1-2  εκατ. δολάρια. Το ποσό αυτό έχει παραμείνει αμετάβλητο εδώ και 20 χρόνια.

Αντίθετα, οι απολαβές των δικηγόρων έχουν ακολουθήσει πολύ περισσότερο την αύξηση του πληθωρισμού. Οι περισσότερες μεγάλες δικηγορικές εταιρείες αυξάνουν τις χρεώσεις τους περίπου κατά 4% τον χρόνο, με αποτέλεσμα, οι partners (εταίροι) στα γραφεία αυτά να κερδίζουν τώρα πάνω από 3 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Συνεπώς, μια καριέρα στο investment banking έχει αρχίσει να μην φαίνεται πια και τόσο ελκυστική. Οι ώρες εργασίας είναι ατελείωτες, η δουλειά μπορεί να είναι πολύ βαρετή και φαίνεται ότι όλοι –από εκείνους που δουλεύουν σε hedge funds μέχρι εκείνους στα private equity funds- βγάζουν περισσότερα χρήματα από τους τραπεζίτες.

Ασφαλώς, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου που μπαίνουν τώρα σε μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα μπορούν να ελπίζουν σε μία μακρά καριέρα που θα τους φέρει πολύ ψηλά στην ιεραρχία της εταιρείας. Και σε αυτά τα επίπεδα, οι απολαβές κινούνται σε επίπεδα που οι περισσότεροι μπορούν μόνο να ονειρευτούν. Όμως πλέον, πολλοί βλέπουν να ανοίγονται μπροστά τους άλλα επαγγελματικά μονοπάτια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μειωμένα κατά 26% τα μπόνους στη Wall Street το 2022

Περικοπές εκατομμυρίων: Έξι CEOs που μείωσαν τις αμοιβές τους και γιατί

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News