Business & Finance Πέμπτη 22/06/2023, 22:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πτωτικά οι τιμές καθώς η πολιτική της Fed επισκιάζει τα δεδομένα της EIA

Πετρέλαιο: Πτωτικά οι τιμές καθώς η πολιτική της Fed επισκιάζει τα δεδομένα της EIA

Οι απώλειες του πετρελαίου επιταχύνθηκαν. ακόμη και μετά τα αμερικανικά στοιχεία που έδειξαν ισχυρή ώθηση στα αποθέματα αργού, με τους κινδύνους που απορρέουν από τον υψηλό πληθωρισμό να ανησυχούν τους επενδυτές

Το West Texas Intermediate υποχώρησε σχεδόν 5% στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας, καθώς το κλίμα ρίσκου στις ευρύτερες αγορές επισκίασε τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα. Τα χθεσινά σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell ότι είναι πιθανό να δικαιολογούνται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για την καταστολή του πληθωρισμού, ακολουθήθηκαν από αυξήσεις των επιτοκίων την Πέμπτη στην Αγγλία και τη Νορβηγία. Η παγκόσμια πολιτική σύσφιξης ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η προσπάθεια επιβράδυνσης του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. 

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν ήταν ακόμη αρκετό για να αντισταθμίσει το αρνητικό κλίμα στην αγορά, δήλωσαν οι επενδυτές. 

Πετρέλαιο: Πτωτικά οι τιμές καθώς η πολιτική της Fed επισκιάζει τα δεδομένα της EIA-1

 

«Τα 70 δολάρια αποτέλεσαν πεδίο σύγκρουσης στο WTI», δήλωσε η Rebecca Babin, senior energy trader στην CIBC Private Wealth. «Νομίζω ότι η βασική θεωρία δεν ευθυγραμμίζεται με την τρέχουσα διαπραγμάτευση και η αγορά θα συνεχίσει να είναι πολύ ασταθής μέχρι να ευθυγραμμιστούν τα μακροοικονομικά και τα θεμελιώδη μεγέθη είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο».

Οι τιμές κυμαίνονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους από τις αρχές Μαΐου, καθώς η πίεση από τα υψηλότερα επιτόκια και τις ισχυρές προμήθειες ανταγωνίζονται τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ να στηρίξει το αργό. Οι επενδυτές επικεντρώνονται τώρα έντονα στις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι σφιχτές ακόμη και με την ισχνή κινεζική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Το WTI Αυγούστου υποχώρησε κατά 4,4% στα 69,35 δολάρια το βαρέλι στις 13:40 στη Νέα Υόρκη (20:30 ώρα Ελλάδας) και το Brent Αυγούστου υποχώρησε κατά 4,1% στα 73,96 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News