Business & Finance Πέμπτη 22/06/2023, 20:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Powell: Οι μειώσεις των επιτοκίων πρέπει να περιμένουν μέχρι να δούμε πώς κινείται ο πληθωρισμός

Powell: Οι μειώσεις των επιτοκίων πρέπει να περιμένουν μέχρι να δούμε πώς κινείται ο πληθωρισμός

Το κριτήριο για τις μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο μέλλον είναι η πίστη ότι ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα και οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να περιμένει μέχρι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να είναι βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω στο στόχο του 2% της Fed, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρός της, Jerome Powell.

«Δεν βλέπουμε ότι αυτό θα συμβεί σύντομα», δήλωσε ο Powell στην Επιτροπή Τραπεζικής της Γερουσίας κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στο Κογκρέσο. «Το κριτήριο γι’ αυτό είναι ότι είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός κινείται και πάλι προς τον στόχο μας του 2%. Θέλουμε να έχουμε κάποια βεβαιότητα».

Ενώ η τελευταία μέση πρόβλεψη μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής της Fed δείχνει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνονται το επόμενο έτος, ο Powell δήλωσε ότι «Θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το 2%».

Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed, χαρακτηρίστηκε πιθανή η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας προβλέπουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιουλίου.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News