Business & Finance Πέμπτη 22/06/2023, 11:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Νέα αλλά χαμηλότερη αύξηση επιτοκίων

Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική επιτοκιακή αύξηση, ενώ τα επιτόκια πλέον να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002

Ελβετία: Νέα αλλά χαμηλότερη αύξηση επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησε σήμερα στη μικρότερη αύξηση επιτοκίων από την έναρξη του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης έναν χρόνο πριν, αλλά παράλληλα ανήγγειλε ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην ίδια κατεύθυνση προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής υπό τον Thomas Jordan ανέβασαν το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75%, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική επιτοκιακή αύξηση, ενώ τα επιτόκια πλέον να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002. 

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση της πληθωριστικής πίεσης, η οποία έχει αυξηθεί και πάλι», δήλωσε ο Jordan στη Ζυρίχη. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων της SNB για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε. Η απόφαση για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τους Ελβετούς αξιωματούχους υποδεικνύει ότι ανησυχούν λιγότερο για την απειλή στις τιμές, καθώς στην Ελβετία καταγράφεται ο χαμηλότερος πληθωρισμός από όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Καθώς ορισμένοι επενδυτές ανέμεναν μια κίνηση μισής μονάδας από την SNB, το φράγκο υποχώρησε κατά 0,3% στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ από τον Μάιο. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η οποία προχωρά σε αποφάσεις νομισματικής πολιτικής άνα τρίμηνο, ενεργεί με γνώμονα τόσο τον εσωτερικό όσο και τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Η SNB έχει πλέον αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 250 μονάδες βάσης από την αρχή του περασμένου έτους, σε σύγκριση με 400 μονάδες βάσης στη ζώνη του ευρώ. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα πληθωρισμό 2,2% το 2023, όσο και το 2024 και περαιτέρω πτώση στο 2,1% το 2025. Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για πληθωρισμό 2,6% φέτος και 2% τα επόμενα χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Powell: Σήμα για επιπλέον επιτοκιακές αυξήσεις – Η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει

Βρετανία: Ξανά υψηλά ο πληθωρισμός τον Μάιο – Η επόμενη κίνηση στα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News