Business & Finance Τετάρτη 21/06/2023, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολωνία: Θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 20%- Ανησυχία από τους οικονομολόγους

Πολωνία: Θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 20%- Ανησυχία από τους οικονομολόγους

Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει προτείνει αύξηση ρεκόρ στον εθνικό κατώτατο μισθό άνω του 23%, μια κίνηση που οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι θα επιδεινώσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, ανακοίνωσε σχέδια την περασμένη εβδομάδα για αύξηση του τρέχοντος κατώτατου μηνιαίου μισθού των 3.490 ζλότι (859,60 $) — που ήδη πρόκειται να αυξηθεί από την 1η Ιουλίου — σε 4.242 ζλότι (1.044,51 $) τον Ιανουάριο του 2024 και 4.300 ζλότι (1.058,79 $) τον Ιούλιο του 2024.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια τρίτη θητεία στην εξουσία, ένα κατόρθωμα άνευ προηγουμένου στη δημοκρατική ιστορία της Πολωνίας, καθώς η χώρα κατευθύνεται στις κάλπες αυτό το φθινόπωρο. Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στο κόμμα που βίσκεται στην εξουσία, το Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Συνασπισμός Πολιτών (KO) με μπροστάρη τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.

Σε μια συνέντευξη στο κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο ειδήσεων PAP τον περασμένο μήνα, η Πολωνή υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής Marlena Malag είπε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ζωής.

Ο πληθωρισμός στην Πολωνία υποχώρησε τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 13% από έτος σε έτος. Οι τιμές παρέμειναν στάσιμες σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, εν μέρει λόγω της ομαλοποίησης του ενεργειακού κόστους.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας Adam Glapinski υποστήριξε νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής ενδέχεται να εξετάσει τη μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος, εάν οι αυξήσεις των τιμών πέσουν σε μονοψήφια επίπεδα.

Πρόωρες κινήσεις 

Ο Rafal Benecki, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Poland, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό θα ήταν «πρόωρο».

«Στην Πολωνία, ο ρυθμός αποπληθωρισμού θα επιβραδυνθεί εμφανώς το τέταρτο τρίμηνο και η περαιτέρω μείωση του στόχου δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Ειδικά στο πλαίσιο της αναμενόμενης ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής», είπε.

Η κυβέρνηση αύξησε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού φέτος κατά 24 δισ. ζλότι σε 92 δισ. ζλότι και σχεδιάζει να αυξήσει το πρόγραμμα επιδομάτων παιδιών της χώρας το επόμενο έτος, σημείωσε ο Benecki, μαζί με τη σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό.

«Κατά την άποψή μας, αυτό θα μεταφραστεί σε συνεχή διψήφια αύξηση των μέσων μισθών στην οικονομία, διατηρώντας τον πυρήνα του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα», είπε ο Benecki.

«Για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο απαιτείται μείωση του ρυθμού αύξησης των μισθών κάτω από το 5% ετησίως και μια αλλαγή στην οικονομική πολιτική, όπως λιγότερη κατανάλωση και περισσότερες επενδύσεις», τόνισε ο Benecki

Αξιοσημείωτη αύξηση στους Πολωνούς που παίρνουν το βασικό 

«Με την αγορά εργασίας να είναι ακόμα πολύ σφιχτή και τα περαιτέρω προεκλογικά δημοσιονομικά κίνητρα που είναι πιθανό να ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, οι κίνδυνοι στρέφονται στις μισθολογικές και πληθωριστικές πιέσεις που αποδεικνύονται ακόμη πιο επίμονες από ό,τι φανταζόμαστε επί του παρόντος», δήλωσε ο Nicholas Farr, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Τόνισε ότι, δεδομένης μιας «αξιοσημείωτης αύξησης» στον αριθμό των εργαζομένων που λαμβάνουν κατώτατο μισθό στην Πολωνία τα τελευταία χρόνια, ο αντίκτυπος της τελευταίας αύξησης είναι πιθανό να είναι «σημαντικός».

«Με βάση τις εκτιμήσεις, περίπου 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι λαμβάνουν κατώτατο μισθό,» πρόσθεσε ο Farr

«Τούτου λεχθέντος, ο πραγματικός αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς άλλα κρατικά επιδόματα συνδέονται επίσης με τον κατώτατο μισθό και η αύξηση είναι πιθανό να σημαίνει ότι και άλλοι εργαζόμενοι (δηλαδή αυτοί που δεν έχουν τον κατώτατο μισθό) θα απαιτήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς .»

Οι νέες προτάσεις πολιτικής είναι «ακόμα πιο ανησυχητικές» με τους μισθούς να εξακολουθούν να αυξάνονται σε διψήφια ετήσια ποσοστά και η ανεργία να παραμένει κοντά σε ένα ιστορικό χαμηλό, σημείωσε ο Farr.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Κατώτατος 950, 880 ευρώ ή ό,τι πει η τεχνολογία – Οι τρεις κατευθύνσεις για τους μισθούς

Οι τρεις κατευθύνσεις για τους μισθούς την επόμενη τετραετία

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί παγκοσμίως – Ο κατώτατος στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News