Business & Finance Τετάρτη 21/06/2023, 17:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕE: Πράσινο φως σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνει

ΕE: Πράσινο φως σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνει

Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, το 11ο κατά σειρά, συμφώνησαν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε, με κύριο στόχο να εξαλειφθούν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν την παράκαμψη των υφιστάμενων κανόνων.

Η πολιτική συμφωνία απαγορεύει σε όσα πλοία κάνουν μεταφορές πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέσω της τακτικής ship-to-ship την πρόσβαση σε λιμάνια της Ε.Ε. Το μέτρο αυτό αναφέρεται στα πλοία, για τα οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μεταφέρουν φορτία από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων απαγορεύεται επίσης η μεταφορά μέσω της Ρωσίας προϊόντων και τεχνολογίας, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθoύν από το ρωσικό στρατό ή για να ενισχύσουν τον τομέα άμυνας και ασφάλειας. Επιπλέον, το νέο πακέτο καθιστά αδύνατη την επιβολή περιορισμών στις πωλήσεις ευαίσθητων προϊόντων και τεχνολογίας προς χώρες, οι οποίες μπορεί να τα προωθήσουν στη Ρωσία. Τέλος, επεκτείνεται η λίστα των περιορισμών σε όσα αγαθά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον ρωσικό κλάδο άμυνας.

Παράλληλα, επεκτείνεται η αναστολή των αδειών πέντε ρωσικών μέσων στην Ε.Ε., τα οποία ελέγχονται από το ρωσικό κράτος.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία προσθέτει στη λίστα των κυρώσεων επιπλέον 71 άτομα και 33 οντότητες, προτείνοντας «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων.

Το 11ο πακέτο κυρώσεων θα προκαλέσει νέο πλήγμα «στην πολεμική μηχανή του Πούτιν με ενισχυμένους εξαγωγικούς περιορισμούς, οι οποίοι στοχεύουν σε οντότητες που στηρίζουν το Κρεμλίνο», αναφέρει σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, με την οποία χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Τα εμπόδια για αξιοποίηση των ρωσικών assets 200 δισ. – Η λύση που προκρίνεται

Πώς τα βγάζει πέρα η ρωσική οικονομία με τις κυρώσεις;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News