Business & Finance Τετάρτη 21/06/2023, 13:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ifo: Η ύφεση στη Γερμανία θα είναι βαθύτερη – Πιο αργή η ανάκαμψη

Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο του αναμενόμενου φέτος καθώς ο επίμονος πληθωρισμός επιβαρύνει την ιδιωτική κατανάλωση, προβλέπει το Ifo

Ifo: Η ύφεση στη Γερμανία θα είναι βαθύτερη – Πιο αργή η ανάκαμψη

Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο του αναμενόμενου φέτος καθώς ο επίμονος πληθωρισμός επιβαρύνει την ιδιωτική κατανάλωση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου Ifo.

«Η γερμανική οικονομία βγαίνει πολύ αργά από την ύφεση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών προβλέψεων του Ifo, Timo Wollmershaeuser.

Το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4% φέτος, περισσότερο από το 0,1% που προέβλεπε το Ινστιτούτο Ifo τον Μάρτιο.

«Οι βασικοί εταίροι της Γερμανίας προβλέπεται να εμφανίσουν ανάπτυξη», ανέφερε ο Wollmershaeuser. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifo, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,6% φέτος και των ΗΠΑ κατά 0,9%.

Το οικονομικό ινστιτούτο μείωσε, επίσης, τις προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας το 2024 και πλέον περιμένει το ΑΕΠ να αναπτυχθεί κατά 1,5%, αντί για 1,7% που είχε αναφέρει προηγουμένως. 

Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνει με αργό ρυθμό από το 6,9% του 2022 στο 5,8% φέτος και 2,1% το 2024. Για τον δομικό πληθωρισμό, το ινστιτούτο περιμένει αύξηση στο 6% φέτος από 4,9% το 2022, για να υποχωρήσει στο 3% το 2024.

Λόγω του πληθωρισμού, η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 1,7% φέτος, ενώ δεν αναμένεται να ενισχυθεί μέχρι το 2024, όταν αναμένεται να εμφανίσει αύξηση 2,2%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News