Business & Finance Τρίτη 20/06/2023, 21:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μελόνι: Στα Ηλύσια Πεδία για να «φτιάξει» τις σχέσεις της με τον Μακρόν

Μελόνι: Στα Ηλύσια Πεδία για να «φτιάξει» τις σχέσεις της με τον Μακρόν

Η Τζιόρτζια Μελόνι και ο Εμανουέλ Μακρόν είναι επιτέλους έτοιμοι να συνάψουν ειρήνη.

Τα πρώτα βήματα της Ιταλίδας πρωθυπουργού μέσα στο Μέγαρο των Ηλυσίων σήμερα Τρίτη, μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου, αποτελούν το αποκορύφωμα μηνών διπλωματικών προσπαθειών για τη διευθέτηση των δυσχερών σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της στα τέλη του περασμένου έτους.

«Η Ιταλία και η Γαλλία είναι στενοί, βασικοί παίκτες και έχουν κεντρικό ρόλο στην Ε.Ε.», είπε η Μελόνι σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της πριν από τις συνομιλίες, υπονοώντας τη σύγκλιση για τη μετανάστευση, την άμυνα και τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.. 

Η συνάντηση με τον Μακρόν βρισκόταν σε εξέλιξη μήνες, αλλά επιβεβαιώθηκε επίσημα μόλις μία ημέρα πριν. Έρχεται σε μια ιδιαίτερα δραστήρια εβδομάδα για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος φιλοξενεί ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για την αναμόρφωση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής δανεισμού.

Η Γαλλία και η Ιταλία, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, έχουν πολλά κοινά ζητήματα, αλλά οι κυβερνήσεις τους έχουν επιδοθεί στον παραδοσιακό ανταγωνισμό στον οποίο οι ηγέτες τους έπαιξαν προσωπικά ρόλο.

Δεν έλειψαν τα παραδείγματα. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν είπε πρόσφατα ότι η Μελόνι είναι «ανίκανη να διορθώσει τα μεταναστευτικά προβλήματα της Ιταλίας», ενώ η Μελόνι επέκρινε τον Μακρόν τον Φεβρουάριο σε ένα δείπνο που παρέθεσε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίρ Ζελένσκι και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι ήταν απαράδεκτο που δεν προσκλήθηκε και η ίδια. 

Η συνάντηση στο Παρίσι είχε καθυστερήσει για μήνες. Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι η δυσκολία στον καθορισμό ημερομηνίας αντανακλά τον δισταγμό της Μελόνι. Ο Μακρόν ήταν ανοιχτός στο να έχει μια καλή σχέση από την αρχή, αλλά δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό η Μελόνι, σύμφωνα με πηγές. 

Η κατάσταση έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις στενές σχέσεις του Γάλλου προέδρου με τον προηγούμενο Ιταλό ηγέτη Μάριο Ντράγκι, για τον οποίο είχε προσωπικό θαυμασμό και με τον οποίο υπέγραψε μια συνθήκη φιλίας γνωστή ως Quirinal.

Η ατζέντα των δύο πλευρών, η οποία κυμαίνεται από τη μετανάστευση στη σχέση της Ευρώπης με την Κίνα έως τις εταιρικές συμφωνίες, είναι τόσο βαριά όσο οι προσδοκίες γύρω από τη συνάντηση. 

Συμφωνία τηλεπικοινωνιών

Η Ιταλία και η Γαλλία ανέπτυξαν από κοινού το σύστημα αεράμυνας SAMP/T, γνωστό και ως MAMBA, που αναπτύσσεται στην Ουκρανία. Η Μελόνι και ο Μακρόν δήλωσαν ότι είναι πλέον λειτουργικό.

Το μέλλον του πρώην μονοπωλίου Telecom Italia, στην οποία η κυβέρνηση έχει ενεργό ρόλο λόγω των οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας, είναι ένα από τα θέματα που παρακολουθούν περισσότερο οι επενδυτές. Η γαλλική Vivendi είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της και αμφισβητεί μια συμφωνία για την πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της προκειμένου να μειώσει το χρέος, ζητώντας υψηλότερη τιμή. Αυτό αποτέλεσε πηγή έντασης μεταξύ της Ρώμης και της γαλλικής εταιρείας.

Ενώ ο Μακρόν επιδιώκει μια καλή σχέση με την Μελόνι, υπάρχουν εγγενή όρια λόγω πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών, πρόσθεσαν οι Γάλλοι αξιωματούχοι. Ωστόσο, ζητήματα, όπως η μετανάστευση μπορούν να επιλυθούν μόνο με διμερή συνεργασία, ανέφεραν, προσθέτοντας ότι η διατήρηση θερμών δεσμών με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα βοήθησε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Μελόνι: Στόχος μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης ΕΕ-Τυνησίας

Ιταλία: «Προ των πυλών» οι περιορισμοί στον κινέζο επενδυτή της Pirelli

Η Ιταλία αποφεύγει προς το παρόν την υποβάθμιση σε junk από την Moody’s

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News