Business & Finance Τρίτη 20/06/2023, 16:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εκτίναξη – έκπληξη στις ενάρξεις νέων κατοικιών

Η κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκε ετησίως κατά 21,7% σε 1,63 εκατομμύρια

ΗΠΑ: Εκτίναξη – έκπληξη στις ενάρξεις νέων κατοικιών

Οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν απρόσμενη αύξηση τον Μάιο σε μια ένδειξη ότι η κατασκευή σπιτιών βελτιώνεται.

Συγκεκριμένα, η κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκε ετησίως κατά 21,7% σε 1,63 εκατομμύρια στο υψηλό σημείο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Η αύξηση ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων. Η κατασκευή μονοκατοικιών αυξήθηκε κατά 18,5%, ενώ αυξήθηκαν επίσης οι ενάρξεις των πολυκατοικιών και των κατοικιών πολλαπλών οικογενειών. Οι αιτήσεις για οικοδόμηση, δείκτης για τις μελλοντικές κατασκευές, αυξήθηκαν κατά 5,2% σε ετήσιο ρυθμό 1,49 εκατομμυρίων μονάδων. Οι άδειες για μονοκατοικίες αυξήθηκαν.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες η αγορά κατοικίας έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης. Οι κατασκευαστές κατοικιών, οι οποίοι ανταποκρίνονται στα περιορισμένα αποθέματα στην αγορά μεταπώλησης, έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι καθώς η ζήτηση σταθεροποιείται, το κόστος των υλικών υποχωρεί και οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού μειώνονται.

Ταυτόχρονα, τα αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων περιορίζουν δυναμική στη ζήτηση κατοικιών. Η αύξηση των εκκινήσεων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2016. Τα στοιχεία για τις ενάρξεις στέγασης θα αξιολογηθούν από τους οικονομολόγους σχετικά με τον αντίκτυπο της κατασκευής κατοικιών στο ΑΕΠ του β’ τριμήνου. Πριν από την έκθεση, η πρόβλεψη GDPNow της Atlanta Fed προέβλεπε ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες θα αφαιρούσαν περίπου 0,1 ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ.

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον Απρίλιο θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, ενώ η έκθεση για τις αγορές νέων κατοικιών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News