Ε.Ε.: Σχέδιο ασφαλείας με επίκεντρο εξαγωγικούς ελέγχους και τεχνολογία αιχμής
Η Ε.Ε. θα προτείνει νέα μέτρα εποπτείας σε κρίσιμες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς και θα επιδιώξει να υποβάλει μέχρι το τέλος του έτους πρόταση για τον περιορισμό των εξερχόμενων επενδύσεων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλειά της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ασφαλείας της έναν κατάλογο τεχνολογιών διπλής χρήσης για την αξιολόγηση κινδύνου που θα μπορούσε να εγκριθεί από τις χώρες μέλη το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προσχέδιο. Θα επιδιώξει επίσης να συντονίσει τους ελέγχους των εξαγωγών σε ολόκληρο την Ε.Ε..
Η Ε.Ε. επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τα εργαλεία ασφαλείας που έχει στη διάθεσή της, καθώς χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το εμπόριο και τον έλεγχο κρίσιμων γραμμών εφοδιασμού για την προώθηση πολιτικών και στρατιωτικών στόχων. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της αύριο Τρίτη.
«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξε πόσο η υπερβολική εξάρτηση από οποιαδήποτε χώρα, ειδικά όταν έχει συστημικά διαφορετικά μοντέλα και συμφέροντα, μειώνει τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης και θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες και τους πολίτες μας», σύμφωνα με το έγγραφο. Η ΕΕ «χρειάζεται τώρα μια συνολική και στρατηγική προσέγγιση για την οικονομική ασφάλεια, την απομάκρυνση του κινδύνου και την προώθηση της τεχνολογικής αιχμής σε στρατηγικούς τομείς», ανέφερε.
Η στρατηγική προσδιορίζει μια σειρά από πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης της εφοδιαστικής αλυσίδας και των κρίσιμων υποδομών της. Η επιτροπή απαρίθμησε τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να τις αντιμετωπίσει και εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του οπλοστασίου της με νέους επενδυτικούς ελέγχους για τον περιορισμό της εκροής χρημάτων και τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς που μπορεί να ωφελήσουν στρατηγικούς αντιπάλους, όπως η Κίνα.
Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το χρονοδιάγραμμα της επιτροπής είναι πολύ αισιόδοξο και δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
Η Κομισιόν και οι χώρες μέλη θα εξετάσουν ποιοι κίνδυνοι για την ασφάλεια μπορεί να προκύψουν από εξερχόμενες επενδύσεις και θα προτείνουν νέα μέτρα για την υποβολή αγαθών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες και τις δυνατότητες πληροφοριών μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το έγγραφο. «Θα δημιουργήσει μια νέα ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών, για να βοηθήσει σε αυτά τα καθήκοντα, δημιουργώντας έναν νέο δομημένο, εμπιστευτικό μηχανισμό συνεργασίας», σύμφωνα με το κείμενο.
Σύνοδος Ε.Ε.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, παραμένουν επιφυλακτικά για τυχόν σχέδια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αρμοδιότητές τους για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. Επιπλέον, δεν θέλουν να υιοθετήσουν μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επενδυτικές ροές σε μια εποχή που η ένωση επιδιώκει να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες. Το θέμα θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Τα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ μιας στρατηγικής που «παρέχει αναλογικές, ακριβείς και στοχευμένες απαντήσεις στις προκλήσεις ασφαλείας διασφαλίζοντας παράλληλα μια ισορροπία μεταξύ μιας ανοιχτής οικονομίας και της υπεράσπισης των συμφερόντων της Ε.Ε.», σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των αλυσίδων εφοδιασμού της Ε.Ε., η Επιτροπή θα προτείνει επίσης μια νέα πλατφόρμα για την υποστήριξη της κρίσιμης και αναδυόμενης στρατηγικής τεχνολογίας. Προειδοποίησε ότι «χρειάζονται επειγόντως περισσότερες επενδύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ηγετική θέση της Ε.Ε.» σε διάφορες τεχνολογίες.
Η Ε.Ε. προτείνει επίσης το συντονισμό των ελέγχων των εξαγωγών, καθώς εφαρμόζονται επί του παρόντος σε εθνικό επίπεδο και διαφορετικά από τα κράτη μέλη.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
E.E.: Ρίχνει τους τόνους απέναντι στην Κίνα – Δεν ακολουθεί τις ΗΠΑ
Γερμανία: Σε διαφορετικούς δρόμους επιχειρήσεις και κυβέρνηση απέναντι στην Κίνα
Mπορεί να κατασκευαστεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς την Κίνα;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News