Business & Finance Δευτέρα 19/06/2023, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πλήξουν τις οικονομίες

Ιταλία: Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πλήξουν τις οικονομίες

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ για την τιθάσευση του πληθωρισμού θα έχουν βαρύ αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι. 

Η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 22ετών την προηγούμενη εβδομάδα και διαμήνυσε ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός δικαιολογεί και νέα επιτοκιακή αύξηση τον επόμενο μήνα. 

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι θα πληρώσουμε ένα τίμημα από πλευράς δυνητικής ανάπτυξης που δεν είναι πραγματικό εξαιτίας αυτής της μάχης που έχουμε ανοίξει κατά του πληθωρισμού», είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών. 

«Οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές θα πρέπει να ισορροπούν τις παρεμβάσεις μας διαφορετικά η πολυπόθητη ανάπτυξη θα μετατεθεί για πολύ αργότερα», προσέθεσε μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ιταλία αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η γενική προοπτική για την Ε.Ε. δεν είναι ευνοϊκή, ο υπουργός επανέλαβε τις εκκλήσεις της Ρώμης για μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον τρόπο που εξετάζονται οι νέες επενδύσεις στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. που τελούν υπό συζήτηση. 

«Δεν έχουμε πρόθεση να παραβιάσουμε το σύστημα της Ε.Ε.», είπε ο Τζορτζέτι. 

O Tζορτζέτι εξέφρασε επίσης παράπονα και για την προσέγγιση που απαιτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε..

Η Ιταλία αγωνίζεται να πετύχει τους λεγόμενους «στόχους και ορόσημα» που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντάλλαγμα για κονδύλια που έχει λάβει, υπογραμμίζοντας την ανησυχία για το εάν η Ρώμη θα είναι σε θέση να λάβει το σύνολο των 191,5 δισ. ευρώ έως το 2026. 

«Είναι μια επική μάχη μεταξύ της ιταλικής και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας», είπε ο Τζορτζέτι.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Επανέρχονται τα «γεράκια» – Προειδοποιούν για αυξήσεις επιτοκίων μετά το καλοκαίρι

ΔΝΤ: Ζητά σκληρότερη στάση από την ΕΚΤ – Η Ευρωζώνη να μειώσει τις δαπάνες

Κεντρικές τράπεζες: Υπό τον φόβο της ύφεσης οι τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News