Business & Finance Δευτέρα 19/06/2023, 11:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Δίνει επιδοτήσεις 10 δισ. ευρώ για εργοστάσιο τσιπ της Intel

Γερμανία: Δίνει επιδοτήσεις 10 δισ. ευρώ για εργοστάσιο τσιπ της Intel

Επιδοτήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ δίνει η Γερμανία στην Intel, προκειμένου η αμερικανική εταιρεία να φτιάξει μια μονάδα παραγωγής ημιαγωγών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί ανάμεσα στον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Γερμανού καγκελάριου, Joerg Kukies, και τον Keyvan Esfarjani, γενικό διευθυντή λειτουργιών της Intel και υπεύθυνο για την παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Intel είχε συμφωνήσει αρχικά να κατασκευάσει τη μονάδα στην πόλη του Μαγδεβούργου με κρατική βοήθεια 6,8 δισ. ευρώ, αλλά ανέβαλε την έναρξη της κατασκευής του εργοστασίου λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών.

Το ενισχυμένο πακέτο που συμφωνήθηκε θα περιλαμβάνει τόσο παραδοσιακή βοήθεια με τη μορφή οικονομικών επιδοτήσεων όσο και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Μαγδεβούργο επιλέχθηκε από την αρχή, αφού υπερίσχυσε έναντι άλλων τοποθεσιών στην Ευρώπη, αλλά το project ατόνησε λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας αλλά και του κόστους κατασκευής.

Η Intel αρχικά υπολόγιζε ότι το project θα κόστιζε 17 δισ. ευρώ, αλλά τώρα εκτιμά ότι θα δαπανήσει 30 δισ. ευρώ.

Όπως τα περισσότερα έργα που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση μέσω του Chips Act της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Intel περίμενε να επιδοτηθεί περίπου για το 40% του κόστους της.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Από τα νανόμετρα στα δισεκατομμύρια: Οι άγνωστες εταιρείες που κινούν τον κόσμο

Η ΕΕ εγκρίνει κρατικές επιδοτήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ για την έρευνα στον τομέα των τσιπ

AMD: Νέα σειρά επεξεργαστών AI – Στόχος η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Nvidia

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News