Business & Finance Δευτέρα 19/06/2023, 09:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιταλία μπλοκάρει τον έλεγχο της Pirelli από τους Κινέζους

Η Ιταλία μπλοκάρει τον έλεγχο της Pirelli από τους Κινέζους

Μέτρα για να εμποδίσει την κινεζική κρατική εταιρεία Sinochem από το να πάρει τον έλεγχο του γίγαντα των ελαστικών Pirelli, έλαβε η Ιταλία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να προστατεύσει την ανεξαρτησία της εταιρείας αλλά και άλλων, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και της Δύσης βρίσκονται στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται την Κίνα.

Ο κινεζικός κολοσσός των χημικών Sinochem είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Pirelli, με μερίδιο 37% στην εταιρεία που εδρεύει στο Μιλάνο και έχει ιστορία 151 ετών.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Pirelli, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι μόνο η Camfin – μια εταιρεία που ελέγχεται από το αφεντικό της Pirelli, Marco Tronchetti Provera – θα μπορούσε να προτείνει υποψηφίους για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της.

Επίσης, τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση της εταιρείας θα πρέπει να υπόκεινται σε επίσημο έλεγχο, όπως αναφέρει το BBC.

Η κίνηση αυτή ήρθε αφότου η Sinochem ενημέρωσε την ιταλική κυβέρνηση τον Μάρτιο ότι σχεδίαζε να ανανεώσει και να αναθεωρήσει τη συμφωνία μετόχων.

Η κυβέρνηση της Giorgia Meloni εξέτασε τη συμφωνία με βάση τους λεγόμενους κανόνες «Golden Power Procedure», οι οποίοι στοχεύουν στην προστασία των επιχειρήσεων που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την Ιταλία.

Η Pirelli πουλήθηκε το 2015 αντί 7,1 δισ. ευρώ σε μια ομάδα επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των ChemChina και Camfin. Έξι χρόνια αργότερα η ChemChina συγχωνεύθηκε με την κρατική Sinochem. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας Silk Road κατέχει επίσης μερίδιο 9% στην εταιρεία ελαστικών.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News