Business & Finance Κυριακή 18/06/2023, 19:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο οικονομικός κόμβος της Ελβετίας ψηφίζει ελάχιστο ωρομίσθιο 27 δολαρίων 

Ο οικονομικός κόμβος της Ελβετίας ψηφίζει ελάχιστο ωρομίσθιο 27 δολαρίων 

Οι ψηφοφόροι της πόλης της Ζυρίχης ψήφισαν ένα κατώτατο ωρομίσθιο, την τελευταία προσπάθεια στην Ελβετία να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με τους μισθούς τους.

Το μέτρο για 23,90 ελβετικά φράγκα (26,74 δολάρια) την ώρα, υποστηρίχθηκε από το 69,4% των ψηφοφόρων στον ελβετικό οικονομικό κόμβο, σύμφωνα με τα τελικά κυβερνητικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα (18/4).

Στο Βίντερτουρ, μια πρώην πόλη με άτομα που ασχολούνται κυρίως με χειρωνακτικές εργασίες κοντά στη Ζυρίχη, το 65,5% υποστήριξε μια παρόμοια πρόταση για 23 φράγκα.

Παραδοσιακά, οι μισθοί στην Ελβετία συμφωνούνται έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, που καλύπτουν τις αμοιβές, τις ημέρες διακοπών, ακόμη και την ηλικία συνταξιοδότησης. Μια εθνική πρόταση για 22 φράγκα την ώρα, απορρίφθηκε σε γενικές γραμμές σε ψηφοφορία του 2014.

Μέχρι στιγμής, πέντε από τα 26 ελβετικά καντόνια καθόρισαν ελάχιστους μισθούς που κυμαίνονται από 19,50 φράγκα στο Τιτσίνο έως 24 φράγκα στη Γενεύη, τοποθετώντας τις δημοτικές προτάσεις της Κυριακής μεταξύ των υψηλότερων στη χώρα.

Σε ξεχωριστές εθνικές ψηφοφορίες επιβλήθηκε ο ελάχιστος φόρος 15% του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές εταιρείες και έθεσε επίσημα τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News