Business & Finance Κυριακή 18/06/2023, 13:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τη Silicon Valley και τις Dropbox & Paypal στη Σαουδ. Αραβία με VC Fund 100 εκατ. δολ.

Από τη Silicon Valley και τις Dropbox & Paypal στη Σαουδ. Αραβία με VC Fund 100 εκατ. δολ.

H Plug and Play Tech Center, εταιρεία επενδύσεων, κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, με έδρα τη Silicon Valley, ένας πρώιμος υποστηρικτής εταιρειών όπως η Dropbox Inc. και η PayPal Holdings Inc., επιδιώκει να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει σε τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, ενδεχομένως με την υποστήριξη μιας μονάδας του κρατικού ταμείου πλούτου του βασιλείου.

Η Plug and Play βρίσκεται σε συνομιλίες με την Jada, ένα ταμείο κεφαλαίων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ιδρύθηκε από το σαουδαραβικό ταμείο πλούτου για να βοηθήσει στην εκκίνηση της εγχώριας βιομηχανίας επιχειρηματικών κεφαλαίων, δήλωσε ο Saeed Amidi, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε συνέντευξή του στο Ριάντ.

Το ταμείο πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι τον Ιανουάριο, με την Plug and Play να συνεισφέρει έως και το 10% του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο να συγκεντρώνεται από σαουδαραβικά κεφάλαια και εταιρείες, είπε. Η Plug and Play ξεκινά το ταμείο επειδή η ποιότητα των σαουδαραβικών νεοφυών επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Amidi.

«Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τα κριτήρια μας», είπε. «Επενδύουμε στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και ο ποιοτικός μας έλεγχος δεν πρόκειται να αλλάξει μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία, και αν δεν μπορώ να βρω νεοφυείς επιχειρήσεις τόσο υψηλής ποιότητας δεν θα επενδύσω».

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να προσελκύσει επιχειρηματίες και επενδυτές στο πλαίσιο της προσπάθειας για απεξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η Jada υποστήριξε επίσης ένα ταμείο 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Μέση Ανατολή, το οποίο διαχειρίζεται η Hambro Perks Ltd. το 2021.

Η Plug and Play διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο πέντε ταμείων, συνολικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων, και σχεδιάζει να δημιουργήσει άλλα πέντε, δήλωσε ο Amidi.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η παγκόσμια κατάταξη των startups: Τα κορυφαία οικοσυστήματα και οι κλάδοι που «τρέχουν»

Σαουδική Αραβία: Ξοδεύει δισεκατομμύρια για να γίνει κυρίαρχος στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών

Πώς η Σαουδική Αραβία «έκλεψε» το σπορ της αμερικανικής ελίτ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News