Business & Finance Σάββατο 17/06/2023, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Συμφέρει περισσότερο να τρώνε έξω την πίτσα, παρά να την μαγειρεύουν

Ιταλία: Συμφέρει περισσότερο να τρώνε έξω την πίτσα, παρά να την μαγειρεύουν

Το κόστος παρασκευής μιας κλασικής πίτσας Μαργαρίτα αυξήθηκε περισσότερο από δύο φορές, ταχύτερα από τον συνολικό πληθωρισμό στην Ιταλία τον περασμένο μήνα, λόγω της εκτίναξης της τιμής του ελαιολάδου και της μοτσαρέλας.

Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε σε υλικά και ενέργεια για το μαγείρεμα του βασικού πιάτου της Νάπολης αυξήθηκε κατά 18,4% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία της Istat και του Υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας.

Ο μηνιαίος δείκτης συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ τον συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8% τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών μειώθηκε από τον Απρίλιο και συγκρίνεται με το υψηλότερο σημείο του Νοεμβρίου άνω του 30%.

Το κόστος αγοράς μιας έτοιμης πίτσας αυξήθηκε μόνο 7,7% από έτος σε έτος, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του να βγουν οι Ιταλοί έξω για φαγητό.

Ιταλία: Συμφέρει περισσότερο να τρώνε έξω την πίτσα, παρά να την μαγειρεύουν-1
Φωτ.: Bloomberg 

Ο δείκτης Pizza του Bloomberg συγκεντρώνει δεδομένα για το αλεύρι, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το ελαιόλαδο και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία ενός φούρνου. Η μεγαλύτερη αύξηση από μήνα σε μήνα ήταν για τις ντομάτες, οι οποίες ήταν 7,5% ακριβότερες από τον Απρίλιο. Η ενέργεια ήταν το μόνο είδος που υποχώρησε, με πτώση 1,4%.

Το κόστος των ζυμαρικών επίσης αυξήθηκε ξανά τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat. Η ομάδα υπέρ των καταναλωτών Assoutenti ζήτησε ένα εθνικό μποϊκοτάζ των ζυμαρικών από τις 22 Ιουνίου, αφού η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μην ενεργήσει για να αντιμετωπίσει τις υψηλότερες τιμές σε μια συνάντηση τον περασμένο μήνα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Στροφή σε αγορές φθηνότερων προϊόντων – Τι κόβουν οι καταναλωτές

BreakingViews: Για να χτυπήσει το «greedflation», η Βρετανία να κοιτάξει στην Ελλάδα

Κρας τεστ Ελλάδας – Ισπανίας για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News