Business & Finance Σάββατο 17/06/2023, 09:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση της εξαγοράς μέσω τιτλοποιήσεων 3 δισ. δολ. εξετάζουν υποψήφιοι αγοραστές της Subway

Χρηματοδότηση της εξαγοράς μέσω τιτλοποιήσεων 3 δισ. δολ. εξετάζουν υποψήφιοι αγοραστές της Subway

Οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων που διεκδικούν τη Subway εξετάζουν ένα είδος χρηματοδότησης γνωστό ως τιτλοποίηση ολόκληρης της επιχείρησης για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μιας πιθανής εξαγοράς της αλυσίδας σάντουιτς, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

Η χρηματοδότηση που είναι εξασφαλισμένη με περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να προσφέρει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην αποπληρωμή της εξαγοράς, ενώ άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου θα μπορούσαν να προέλθουν από παραδοσιακά ομόλογα και δάνεια, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Η JPMorgan Chase & Co., η οποία συμβουλεύει τη Subway για τη συναλλαγή, έχει προσφερθεί να παράσχει 5 δισεκατομμύρια δολάρια προσωρινής χρηματοδότησης διάρκειας ενός έτους στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Αυτό θα έδινε στην εταιρεία μόχλευση πάνω από έξι φορές τα κέρδη, δήλωσε το ίδιο πρόσωπο. 

Οι συζητήσεις είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και η συμφωνία μπορεί να μην ολοκληρωθεί, είπαν οι άνθρωποι. Οι αγοραστές δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τη βασική χρηματοδότηση και μπορούν να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις. 

Οι εκπρόσωποι της Subway και της JPMorgan αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι τιτλοποιήσεις ολόκληρης της επιχείρησης απαιτούν από μια εταιρεία να υποθηκεύσει ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της -όπως δικαιώματα, αμοιβές και πνευματική ιδιοκτησία- για να λάβει χρηματοδότηση. Η δομή έχει γίνει δημοφιλής μεταξύ δανειοληπτών υψηλού κινδύνου με μεγάλα franchises, καθώς τους επιτρέπει να αντλούν χρέος πιο φθηνά σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ομόλογα και δάνεια.

Μια τιτλοποίηση για τη Subway θα περιοριστεί πιθανότατα στις δραστηριότητες της εταιρείας στις ΗΠΑ, δεδομένης της πολυπλοκότητας της διάρθρωσης μιας τέτοιας συμφωνίας σε πολλές χώρες, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Ορισμένα στοιχεία του χρηματοδοτικού πακέτου αναφέρθηκαν νωρίτερα από το Reuters.

Σημειώνεται ότι η Arby’s Restaurant Group Inc., η Wendy’s Co. και η Dunkin’ Brands Group Inc. έχουν αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες από τις υφιστάμενες τιτλοποιήσεις έχουν δεχθεί πιέσεις, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων. Η Coinstar LLC, για παράδειγμα, που διαχειρίζεται μηχανήματα καταμέτρησης κερμάτων, έλαβε πρόσθετη χρηματοδότηση από τους υφιστάμενους πιστωτές της, καθώς ορισμένα από τα δάνειά της έφτασαν σε κρίσιμες ημερομηνίες αποπληρωμής.

Οι πωλήσεις αυτού του τύπου ομολόγων έχουν επιβραδυνθεί μετά την έκρηξη του 2021, με μόλις δύο τέτοιες συναλλαγές να έχουν βγει στην αγορά μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 10 τέτοιου τύπου συναλλαγές το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. 

Περίπου μισή ντουζίνα ενδιαφερόμενοι διεκδικούν τη Subway στο πλαίσιο μιας δημοπρασίας που θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα και η οποία θα μπορούσε να αποτιμήσει την αλυσίδα σάντουιτς σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News