Business & Finance Παρασκευή 16/06/2023, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα

Η τιμή πετρελαίου σημείωσε αύξηση σήμερα Παρασκευή καθώς και εβδομαδιαία άνοδο, καθώς η υψηλότερη ζήτηση από την Κίνα και οι περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ αύξησαν τις τιμές, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων.

Το Brent στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 76,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε στα 71,78 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση, οι δύο τιμές ενισχύθηκαν 2,4% και 2,3% αντίστοιχα. 

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα εν μέσω προσδοκιών για αυξανόμενη κινεζική ζήτηση.

Η παραγωγή των διυλιστηρίων της Κίνας αυξήθηκε το Μάιο στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο έως σήμερα και ο διευθύνων σύμβουλος της Kuwait Petroleum Corp αναμένει ότι η ζήτηση από την Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνεται στο δεύτερο εξάμηνο.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ είπε ότι ήταν «ρεαλιστικό» να φτάσει η τιμή του πετρελαίου περίπου στα 80 δολάρια το βαρέλι, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο Σουλγκίνοφ είπε επίσης ότι η παραγωγή του ρωσικού αργού αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 20 εκατομμύρια τόνους
(400.000 βαρέλια την ημέρα) φέτος, επαναλαμβάνοντας τις προσδοκίες της Ρωσίας. 

Στο Ιράν, οι εξαγωγές αργού και η παραγωγή πετρελαίου έχουν φτάσει σε νέα υψηλά στη διάρκεια του 2023 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές, συμβάλοντας στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς, όταν άλλοι παραγωγοί περιορίζουν την παραγωγή.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News