Business & Finance Παρασκευή 16/06/2023, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: H απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής δεν είναι πολιτική

Πούτιν: H απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής δεν είναι πολιτική

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου «δεν είναι πολιτικοποιημένες» και δεν σχετίζονται με αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Αφού η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, οι δυτικές χώρες κατηγόρησαν τον ΟΠΕΚ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι συμπαρατάσσεται με τη Ρωσία.

«Πρέπει να σας πω ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική», είπε ο Πούτιν μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Αυτό δεν σχετίζεται ούτε με τις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, ούτε με κάποιες άλλες εκτιμήσεις», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι το τρέχον περιβάλλον διαμόρφωσης των τιμών του πετρελαίου είναι κατάλληλο για τη Ρωσία.

Ο ΟΠΕΚ + έχει πραγματοποιήσει περικοπές της τάξης των 3,66 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, που αντιστοιχούν στο 3,6% της παγκόσμιας ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που συμφωνήθηκαν πέρυσι και εθελοντικές περικοπές 1,66 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία παρέχει διαφορετικές εκπτώσεις στο πετρέλαιο της σε διάφορες αγορές. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι αλλαγές του Κρεμλίνου στον τρόπο με τον οποίο φορολογεί τις πωλήσεις πετρελαίου αναγκάστηκαν από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας και θα πλήξουν την παραγωγική της ικανότητα με την πάροδο του χρόνου.

Είπε ότι οι παραδοσιακές ρωσικές αγορές πωλήσεων αντικαθίστανται από άλλες αγορές, καθώς η Μόσχα απομακρύνει το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ευρώπη. «Δεν βλέπουμε μια καταστροφή εκεί», είπε ο Πούτιν.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

OPEC+:Νέα μείωση της παραγωγής – Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

ΟΠΕΚ+: Η μεγάλη πρόκληση είναι να ξεπεράσει τις εσωτερικές έριδες

IEA: Η προσφορά πετρελαίου δεν θα επηρεαστεί από ένα αυστηρό πλαφόν στην τιμή του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News