Φυσικό αέριο: Η απειλή μιας νέας ενεργειακής κρίσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη
Ενδείξεις ότι η Ευρώπη θα μπορούσε εύκολα να βυθιστεί σε μία νέα ενεργειακή κρίση δίνει η αγορά του φυσικού αερίου.
Οι τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές, που προκαλούν οι μικρές διακοπές παραγωγής σε μονάδες φυσικού αερίου στη Νορβηγία αλλά και το σχεδιαζόμενο κλείσιμο ενός σημαντικού κοιτάσματος στην Ολλανδία, δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αγορά σε κάθε απειλή διατάραξης της προσφοράς.
Οι traders έχουν πολλούς λόγους να νιώθουν ήρεμοι, αφού οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις είναι πιο γεμάτες από ό,τι συνήθως αυτή την εποχή και η ζήτηση από την Ασία παραμένει υποτονική, όπως σημειώνει το Bloomberg. Και όμως, η μεταβλητότητα διαμορφώνεται σε επίπεδα που είχαν να παρουσιαστούν από το αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης.
Η έλλειψη σταθερότητας είναι άσχημα νέα για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι προσπαθούν να συνέλθουν από την κρίση αλλά και για τις κεντρικές τράπεζες, που θέλουν να δουν πόσο θα χρειαστεί να πιέσουν τις οικονομίες, για να ρίξουν τον πληθωρισμό.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας ήταν ο βασικός λόγος πίσω από την κρίσης ακρίβειας που έπληξε την Ευρώπη τον περασμένο χρόνο. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, βυθίστηκε σε ύφεση, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι Βρετανοί, που αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό, οργάνωσαν απεργίες σε διάφορους κλάδους.
Το γεγονός ότι η αγορά χτυπά προειδοποιητικά καμπανάκια την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να ανοικοδομήσει τις ενεργειακές της υποδομές δεν είναι καλό σημάδι για τον αγώνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ρίξει τον επίμονο πληθωρισμό. Αν και το κόστος έχει υποχωρήσει κάπως από τα υψηλά του, εντούτοις εξακολουθεί να πλήττει τη βιομηχανική δραστηριότητα, με τους traders να πιστεύουν ότι μέρος της ζήτησης ίσως να έχει χαθεί οριστικά, καθώς πολλοί κατασκευαστές που επιβράδυναν την παραγωγή τους δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα φυσιολογικά επίπεδα.
Οι πιο υψηλές από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες το καλοκαίρι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ενεργειακή ζήτηση εξαιτίας των αναγκών κλιματισμού. Πέρυσι, η ξηρασία που έπληξε μέρος της Ευρώπης και οι καύσωνες είχαν ως αποτέλεσμα τα ποτάμια να στερέψουν και πυρκαγιές να εξαπλωθούν, δοκιμάζοντας τις ενεργειακές υποδομές της περιοχής, την ώρα που οι τιμές εκτινάσσονταν.
Η Κίνα είναι επίσης ένας παράγοντας, καθώς η ανάκαμψή της από τα lockdowns αποδεικνύεται ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν. Εάν η κινεζική ζήτηση για LNG επιστρέψει αργότερα μέσα στο έτος, με τη βοήθεια των μέτρων στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυξημένο ανταγωνισμό στην προσπάθειά της να καλύψει τις ανάγκες της περιόδου θέρμανσης.
Μόνο χθες, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά 30%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Απριλίου, ενώ στις αρχές Ιουνίου είχαν πέσει στα χαμηλά δύο ετών.
Ενώ η αγορά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι, οι τιμές θα μπορούσαν ακόμα και να υπερδιπλασιαστούν εάν τα ρίσκα επιβεβαιωθούν, προειδοποιεί ο Massimo Di Odoardo, αναλυτής της Wood Mackenzie. «Η Ευρώπη δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο ακόμα, αλλά μια επανάληψη των τιμών του περσινού καλοκαιριού στο αποκορύφωμά τους φαίνεται απίθανη».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Φυσικό αέριο: Κλείνει το μεγαλύτερο κοίτασμα της Ευρώπης – Άλμα 24% στις τιμές
Γερμανία: Σε κίνδυνο η βιομηχανική παραγωγή της, εάν σταματήσει η ρωσική ροή φυσικού αερίου
Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Άνοδος 35% των τιμών στην εβδομάδα – Ανησυχίες για την προσφορά
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News