Business & Finance Παρασκευή 16/06/2023, 11:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζητά σκληρότερη στάση από την ΕΚΤ – Η Ευρωζώνη να μειώσει τις δαπάνες

ΔΝΤ: Ζητά σκληρότερη στάση από την ΕΚΤ – Η Ευρωζώνη να μειώσει τις δαπάνες

Μήνυμα για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις και διατήρηση της τάσης προς σύσφιγξη έστειλε στην ΕΚΤ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας πως ο επίμονος και υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να απαιτεί στενή παρακολούθηση. Παράλληλα, το Ταμείο πρότεινε στις χώρες της Ευρωζώνης να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες και συνολικά στο μπλοκ να συμφωνήσει σε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης.

«Η πορεία του πληθωρισμού και η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή των πιέσεων αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι απαραίτητη η πιο περιοριστική στάση αυτή τη στιγμή, εφόσον διατηρηθεί και για παρατεταμένη περίοδο», σημειώνει το ΔΝΤ. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του πληθωρισμού, αλλά και να επιστρέψει σύντομα στον στόχο του 2%. Υπενθυμίζεται πως οι συστάσεις του ΔΝΤ έρχονται μία μέρα αφότου η ΕΚΤ αύξησε για όγδοη συναπτή συνεδρίαση τα επιτόκια δανεισμού, σημαίνοντας μάλιστα νέα αύξηση τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει από την κορύφωση του 10,6% τον περασμένο Οκτώβριο, εξακολουθώντας όμως να βρίσκεται σε τριπλάσιο επίπεδο από τον στόχο της ΕΚΤ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η πολιτική σύσφιγξης σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα σημαίνουν ότι το ποσοστό θα συνεχίσει να υποχωρεί και αναμένεται να φτάσει τον στόχο του 2% στα μέσα του 2025.

Βέβαια, το Ταμείο εστίασε στο θέμα του δομικού πληθωρισμού, τον δείκτη που αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, ο οποίος «απεδείχθη πιο επίμονος και άρχισε να υποχωρεί μόλις πρόσφατα».

Ανθεκτική η οικονομία της Ευρωζώνης

Καταλήγοντας, το ΔΝΤ τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε «εντυπωσιακή ανθεκτικότητα» στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και στις αναταραχές που έπληξαν το εμπόριο. Ωστόσο, υπενθύμισε πως η ανάπτυξη της οικονομίας φέτος θα είναι ήπια και ότι οι προβλέψεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο «είναι πιθανό να παραμείνουν σε επίπεδα χαμηλότερα από την τάση που υπήρχε πριν τον πόλεμο» για ένα μεγάλο διάστημα. Μάλιστα, το ΔΝΤ απέδωσε αυτή την πρόβλεψη στο κόστος της προσαρμογής στις συνεχώς υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Βέβαια, το Ταμείο πρότεινε στις χώρες της Ευρωζώνης να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες. Επίσης, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη μια νέα συμφωνία για  την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση. «Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να μείνει σφιχτή το 2023, 2024. Γιατί; Ώστε να μειώσει συνολικά τη ζήτηση, να σπρώξει προς τα κάτω τον πληθωρισμό και να ασκήσει πτωτική πίεση στα επιτόκια, προκειμένου να μειώσουμε τους κινδύνους για την πιστωτική σταθερότητα και βέβαια να βάλουμε ένα σταθερό θεμέλιο για την ανάπτυξη», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι η χαλάρωση των ορίων για τα κρατικά μέτρα στήριξης -τα οποία επιτρέπουν την παροχή επιχορηγήσεων και φοροαπαλλαγών- μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά κόστη, αλλά και οικονομικές ανεπάρκειες και αναστάτωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

To «μπράβο» του ESM – Τι πέτυχε η Ελλάδα εν μέσω κρίσης – Τα 7 μικρά θαύματα

ΕΚΤ: Μια ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

ΔΝΤ: Κίνδυνος για την αγορά κατοικίας τα υψηλά επιτόκια – Πόσο ασφαλής είναι η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News