Business & Finance Παρασκευή 16/06/2023, 10:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύννεφα στην Κίνα: Οι επενδυτικοί οίκοι υποβαθμίζουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη

Σύννεφα στην Κίνα: Οι επενδυτικοί οίκοι υποβαθμίζουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη

Στην υποβάθμιση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας φέτος προχωρούν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, καθώς τα τελευταία στοιχεία στην Κίνα υπήρξαν ασθενέστερα από τα αναμενόμενα. Επιπλέον, αυξάνονται οι προσδοκίες για περισσότερα μέτρα  στήριξης της οικονομίας τις επόμενες εβδομάδες.

Η JP Morgan, η UBS και η Standard Chartered υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας για το 2023 στο 5,5% ή και χαμηλότερα αυτήν την εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των επίσημων στοιχείων για την αύξηση των λιανικών πωλήσεων και τις επενδύσεις παγίων στοιχείων από τον Απρίλιο.

«Η γενική αδυναμία στα στοιχεία για τη δραστηριότητα του Μαΐου υπογραμμίζει ότι η εγχώρια ζήτηση είναι ασθενής», ειδικά στην αγορά κατοικίας και στις ιδιωτικές επενδύσεις, σημείωσαν οι οικονομολόγοι της JP Morgan, καθώς μείωσαν την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη το 2023 στο 5,5% από το 5,9% προηγουμένως, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ο αμερικανικός οίκος τονίζει ότι η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει τώρα «βασικές προκλήσεις» καθώς το momentum της ανάκαμψης μειώνεται και οι ανησυχίες για αποπληθωρισμό αυξάνονται.

Η UBS αναμένει τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5,2% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,7%.

Οι οικονομολόγοι της Standard Chartered προβλέπουν ανάπτυξη 5,4% φέτος, από 5,8% προηγουμένως, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία.

Η αποδυνάμωση της οικονομίας στρέφει το Πεκίνο προς μέτρα στήριξης, με την κεντρική τράπεζα να μειώνει αυτή την εβδομάδα ένα βασικό επιτόκιο πολιτικής για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από μόνες τους πιθανότατα δεν θα είναι αρκετές για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη,  που πλήττεται από την αδύναμη εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Συνεπώς, κυκλοφορούν σενάρια σχετικά με το είδος των κινήτρων που θα μπορούσαν να εξετάσουν οι αρχές, με το Bloomberg να μεταφέρει πληροφορίες για ένα ευρύ πακέτο μέτρων που θα εστιάζουν σε τομείς όπως τα ακίνητα.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η Κίνα αναμένεται επίσης να χαλαρώσει τη στεγαστική πολιτική της και να υποστηρίξει επενδύσεις σε υποδομές μέσω της πολιτικής της σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Έχει κατεβάσει ταχύτητα «εργοστάσιο του κόσμου»; Οι δύο πλευρές

«Όχι σκληρή εργασία, μόνο θυμιατό»: Η οικονομία δεν πάει καλά, οι Κινέζοι το ρίχνουν στις προσευχές

Η Κίνα «γεννά» στρατιές από άνεργους νέους – Τι σημαίνει για την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News