Business & Finance Πέμπτη 15/06/2023, 19:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η CTO της OpenAI λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο καθημερινός μας σύντροφος

Η CTO της OpenAI λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο καθημερινός μας σύντροφος

Πριν από οκτώ μήνες, το ChatGPT δεν ήταν διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. Τώρα, είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα προϊόντα τεχνολογίας στον κόσμο. 

Μιλώντας στο Bloomberg η Mira Murati, επικεφαλής τεχνολογίας της OpenAI και μία από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του ίδιου του ChatGPT, είπε για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσει πράγματα όπως η εκπαίδευση και η παραγωγικότητα. Οραματίστηκε τη δημιουργία μιας καθημερινής σχέσης με μια τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει προσωπικές συμβουλές και άλλη βοήθεια. Ακούγεται κάπως σαν αυτό που είχε υποσχεθεί κάποτε η Alexa ή η Siri.

Στη συνέντευξη, η επικεφαλής αναγνώρισε και τα πιθανά μειονεκτήματα. Το χειρότερο σενάριο – ότι η τεχνητή νοημοσύνη τερματίζει την ανθρώπινη φυλή – είναι δυνατό, είπε. «Υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος όταν έχουμε αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που είναι σε θέση να θέτουν τους δικούς τους στόχους, να αποφασίσουν ότι οι στόχοι τους δεν ευθυγραμμίζονται με τους δικούς μας και δεν ωφελούνται από το να είμαστε κοντά τους», σημείωσε.
Στο ίδιο μέσο μίλησε και ο Reid Hoffman, ένας από τους πρώτους επενδυτές της εταιρείας, ο οποίος απέρριψε την ιδέα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας καταστρέψει. «Η πιθανότητα να δω κάτι σαν τη ρομποκάλυψη να συμβαίνει είναι υπερβολικά μικρή σε σχέση με οτιδήποτε άλλο», είπε ο Hoffman. 

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ταχύτητα με την οποία η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται στη ζωή μας θα είναι μεγαλύτερη από το iPhone και ακόμη και από το διαδίκτυο. Ο Hoffman που είναι ένας από τους ιδρυτές του LinkedIn και ένα από τα πρώτα άτομα που είχαν επενδύσει στο Facebook, είπε ότι αυτό δεν μοιάζει με τη φούσκα των κρυπτονομισμάτων.

Το φαινόμενο Elon 

Ο Hoffman «μυήθηκε» στην τεχνητή νοημοσύνη από τον παλιό του φίλο και συνάδελφο στην PayPal, Elon Musk. Όμως ο Hoffman επέκρινε τον Musk, έναν από τους ιδρυτές της OpenAI που έκτοτε αποχώρησε, επειδή θεωρεί ότι προκαλεί φόβο για τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και για τις πρόσφατες επιθέσεις του Musk στην OpenAI.   

Αν και η Murati και το αφεντικό της, Sam Altman, φαίνεται να συμμερίζονται ορισμένες από τις ανησυχίες του Musk σχετικά με το ενδεχόμενο να μας βλάψει η τεχνητή νοημοσύνη, η Murati δεν εκφράζει καμία πρόθεση να επιβραδύνει την ανάπτυξη στην OpenAI και ο Hoffman συμφωνεί. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News