Business & Finance Πέμπτη 15/06/2023, 15:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καναπές σε φάκελο – Οι επίπεδες συσκευασίες της Ikea σε άλλο… επίπεδο

Καναπές σε φάκελο – Οι επίπεδες συσκευασίες της Ikea σε άλλο… επίπεδο

Το επιχειρηματικό μοντέλο και η επιτυχία της Ikea έχουν στηριχθεί στην ιδέα του ιδρυτή της να συσκευάσει ακόμα και ογκώδη έπιπλα μέσα σε ένα επίπεδο κουτί, μειώνοντας έτσι το κόστος μεταφοράς και άρα την τελική τιμή του προϊόντος. Όμως το  SPACE10, ένα ανεξάρτητο εργαστήριο έρευνας και σχεδιασμού, που στηρίζεται αποκλειστικά από την Ikea, πηγαίνει την ιδέα του flat pack σε άλλο επίπεδο, δημιουργώντας έναν καναπέ που χωρά σε έναν φάκελο, ζυγίζει 10 κιλά και μπορεί να μεταφέρεται εύκολα όπου θέλει ο ιδιοκτήτης του.

Ο «καναπές στον φάκελο» μπορεί να μεταφερθεί εύκολα στο χέρι από έναν άνθρωπο και είναι από πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά. Στηρίζεται σε έναν ελαφρύ αλουμινένιο σκελετό, ο οποίος μπορεί και να ανακυκλωθεί στο σύνολό του. Αλλά και τα μαξιλάρια του είναι φτιαγμένα από υφάσματα με βάση την κυτταρίνη και αφρό μυκηλίου, άρα είναι πλήρως βιοδιασπώμενα.

Καναπές σε φάκελο – Οι επίπεδες συσκευασίες της Ikea σε άλλο… επίπεδο-1
φωτ.: SPACE10

Ο καναπές έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να γλιτώσει τους δυνητικούς αγοραστές από τον μεγάλο «πονοκέφαλο» των επίπλων της Ikea, δηλαδή τη συναρμολόγηση: Μπορεί να στηθεί και να λυθεί χωρίς τη χρήση εργαλείων, βιδών ή άλλων εξαρτημάτων. Και επιπλέον, ταιριάζει στον σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς είναι ένα πολυμορφικό έπιπλο, αφού τα κομμάτια του μπορούν να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις εκάστοτε ανάγκες του χρήστη και να αλλάζουν μέσα στη μέρα, σχηματίζοντας είτε ένα κρεβάτι για ξεκούραση ή ένα μέρος για να καθίσει η παρέα.

Καναπές σε φάκελο – Οι επίπεδες συσκευασίες της Ikea σε άλλο… επίπεδο-2
φωτ.: SPACE10

Στόχος της έρευνας του SPACE10 είναι να σχεδιάζει καινοτόμες λύσεις σε μερικές από τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που θα επηρεάσουν την ανθρωπότητα και τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια. Μία από τις προκλήσεις που βρίσκονται στα ραντάρ της είναι τα έπιπλα και τα υλικά τους που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και άρα καταλήγουν στις χωματερές.

Καναπές σε φάκελο – Οι επίπεδες συσκευασίες της Ikea σε άλλο… επίπεδο-3
φωτ.: SPACE10

Έτσι, ο καναπές στον φάκελο δεν είναι ένα νέο προϊόν που θα πωλείται στο άμεσο μέλλον στα καταστήματα της Ikea, αλλά ένα concept που προς το παρόν εκτίθεται στην Space10 Gallery στην Δανία.

Στη συνεργασία του με την εταιρεία ντιζάιν Panter&Tourron, το SPACE10 θέλησε να σχεδιάσει από την αρχή τον καναπέ, για αυτό και στράφηκε σε πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης όπως οι Runway και Midjourney. Όμως, διαπίστωσε ότι χρησιμοποιώντας τη λέξη «καναπές» στις οδηγίες που έδινε, το AI παρήγαγε σχήματα πολύ κοντά στην παραδοσιακή εικόνα του επίπλου, την  οποία οι σχεδιαστές ήθελαν να αποφύγουν. Έτσι, κατέφυγαν σε εναλλακτικές φράσεις (prompts), όπως «πλατφόρμα», «εύκολο στη μετακίνηση», «ελαφρύ», «βιώσιμο», για να οδηγήσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε μία νέα προσέγγιση στον καναπέ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σουηδική εταιρεία θέλει να γίνει η Ikea της ηλεκτροκίνησης – Στέλνει τα αυτοκίνητά της σε κομμάτια

Ο «θείος Σκρουτζ» που άλλαξε τα σπίτια μας: 1 στους 10 Ευρωπαίους έχει συλληφθεί σε κρεβάτι του 

Η βιβλιοθήκη Billy δεν είναι πια ίδια: Πώς η Ikea αντιμετωπίζει την εκτίναξη του κόστους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News