Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ο Ερντογάν λέει ότι συμφωνεί σε στροφή της νομισματικής πολιτικής

Τουρκία: Ο Ερντογάν λέει ότι συμφωνεί σε στροφή της νομισματικής πολιτικής

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε σήμερα Τετάρτη να κάνει μια κρίσιμη αλλαγή όσον αφορά το μέλλον της νομισματικής πολιτικής της χώρας του που ταλανίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο Ερντογάν είπε ότι θα προσχωρήσει στην προοπτική του νέου υπουργού Οικονομικών για τα επιτόκια στην Τουρκία, που σημαίνει επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία μετά από χρόνια σκληρού κρατικού ελέγχου επί της κεντρικής τράπεζας και άρνησης να αυξήσει τα επιτόκια παρά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών την περίοδο μεταξύ 2009 και 2018, χαίρει ευρείας εκτίμησης από τους επενδυτές. Οικονομολόγοι και αναλυτές βλέπουν τον Σιμσέκ ως κάποιον που μπορεί να αλλάξει το ρεύμα στην κρίση κόστους ζωής της Τουρκίας, που οδήγησε την τουρκική λίρα σε πτώση 80% έναντι του δολαρίου την τελευταία πενταετία. 

«Μερικοί από τους φίλους μας δεν πρέπει να κάνουν λάθος, όπως το να ρωτούν: «Ο πρόεδρός μας πρόκειται να κάνει μια σοβαρή αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων;» είπε ο Ερντογάν στον Τύπο την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο πρόεδρος αναφερόταν στην αντίθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων, η οποία όπως είπε δεν άλλαξε.

«Αλλά με τη σκέψη του υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν, «δεχθήκαμε ότι θα λάβει μέτρα γρήγορα με την κεντρική τράπεζα».

Ο Ερντογάν είναι γνωστός για την αντίθεσή του στις επιτοκιακές αυξήσεις, αρνούμενος να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και όταν ο πληθωρισμός στα τέλη του 2022 ξεπέρασε το εντυπωσιακό 85%, επιμένοντας ότι τυχόν αυξήσεις θα έπληταν την οικονομία. Οικονομολόγοι και επικριτές λένε ότι οι πολιτικές του συνέχισαν να βλάπτουν τη λίρα και να ωθούν τον πληθωρισμό προς τα πάνω, υποδαυλίζοντας μια νομισματική κρίση.

Ο διορισμός του Σιμσέκ στις αρχές Ιουνίου δημιούργησε κάποια εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

«Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έδωσε στον Σιμσέκ εντολή να αυξήσει τα επιτόκια. Αυτό είναι θετικό», δήλωσε ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management. «Σαφώς λέει ότι δεν συμφωνεί με την ορθόδοξη νομισματική πολιτική, αλλά είναι πρόθυμος να στηρίξει τον Σιμσέκ προς το παρόν».

Ο Ερντογάν διόρισε επίσης την Hafize Gaye Erkan νέα διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Η Erkan και ο Simsek μαζί μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές δημοσιονομικές και νομισματικές αλλαγές που αρχικά θα έπρεπε να είναι επώδυνες, προέβλεψε η Goldman Sachs.

Ένας «πλήρως ορθόδοξος διαμορφωτής πολιτικής» θα άφηνε τη συναλλαγματική ισοτιμία να προσαρμοστεί από μόνη της και θα αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια, έγραψε ο Clemens Grafe, οικονομολόγος της Goldman.

«Κατά την άποψή μας, αυτό υποδηλώνει ότι ένας ορθόδοξος διαμορφωτής νομισματικής πολιτικής θα ανέβαζε τα επιτόκια στο 40%, το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων καταθέσεων», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός, τα βασικά επιτόκια της χώρας θα μπορούσαν να μειωθούν στο 25% περίπου μέχρι το τέλος του χρόνου. Το τρέχον επιτόκιο της Τουρκίας βρίσκεται στο 8,5%.

Πολλοί εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι, ωστόσο, ότι ο Ερντογάν θα παραιτηθεί πραγματικά από τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Μέσα σε λίγους μήνες μόνο του 2021, ο Ερντογάν απέλυσε τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας που δεν ασπάζονταν την οικονομική του σκέψη και η Hafize Gaye Erkan θα αποτελέσει την πέμπτη επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Ο Orcun Selcuk, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Κολέγιο Λούθερ, αναμένει από τον Ερντογάν να επιτρέψει στην οικονομική ορθοδοξία να επικρατήσει – με ιδιαίτερη άποψη για ενδεχόμενες τοπικές εκλογές.

«Νομίζω ότι ο Ερντογάν είναι πρόθυμος να ηρεμήσει μέχρι τις τοπικές εκλογές», είπε. «Θέλει πραγματικά να πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, όπου η οικονομική κρίση και το υψηλότερο κόστος ζωής γίνονται πιο αισθητά».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Νέα πρόσωπα στο οικονομικό επιτελείο αλλά ίδια πολιτική;

Τουρκία: Νέος αέρας στη νομισματική πολιτική – Ποια είναι η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

Τουρκία: Μαζική στροφή στο Tether ως «καταφύγιο» απέναντι στη λίρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News