Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 20:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερικανικές επιχειρήσεις: Δυσκολεύονται να μειώσουν το κόστος, λόγω Fed

Αμερικανικές επιχειρήσεις: Δυσκολεύονται να μειώσουν το κόστος, λόγω Fed

Καθώς η Federal Reserve αποφασίζει εάν θα περιορίσει περαιτέρω την προσφορά χρήματος, τα ταμεία των επιχειρήσεων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων για περισσότερο από ένα χρόνο, λαμβάνοντας μέτρα όπως η μείωση του κόστους και η αποπληρωμή του χρέους.

Το κόστος των επιτοκίων στις αμερικανικές εταιρείες αυξήθηκε κατά 22% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, αμέσως μετά την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε περίπου 1.700 επιχειρήσεις από την εταιρεία δεδομένων Calcbench.

Ο γίγαντας ηλεκτρονικών Apple και ο πάροχος τηλεπικοινωνιών Verizon Communications είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν δει το κόστος των τόκων τους να αυξάνεται. Στην περίπτωση της Verizon, τα έξοδα για τόκους αυξήθηκαν στα 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο από 786 εκατομμύρια δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Αυτές οι αυξήσεις, μαζί με το υψηλότερο κόστος αλλού – συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των πρώτων υλών και της ενέργειας – αναγκάζουν τις εταιρείες να αναζητήσουν μέτρα για τη μείωση του κόστους. Η Apple, για παράδειγμα, λαμβάνει μέτρα όπως η καθυστέρηση των μπόνους για ορισμένα τμήματα και η μείωση των προσλήψεων για να κρατήσει υπό έλεγχο το κόστος. Οι υψηλότεροι τόκοι αυξάνουν επίσης τον πήχη για το πόσα πρέπει να κερδίσουν οι εταιρείες από τα διάφορα projects προκειμένου να καλύψουν το κόστος χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα ενδεχομένως λιγότερες επενδύσεις.

Πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερες δαπάνες για τόκους. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα το βράδυ, αν και αυξάνονται οι φωνές που λένε ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις δεν έχουν ακόμη τελειώσει. 

Μια κίνηση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» πιθανότατα θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις εταιρείες με χαμηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley. Για μεγαλύτερες επιχειρήσεις με υψηλότερες αξιολογήσεις, το διαρκές υψηλό κόστος δανεισμού πιθανότατα θα ασκήσει πιέσεις να εστιάσουν στο σωστό μέγεθος του υπό διαπραγμάτευση χρέους και των ισολογισμών τους, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι εταιρείες αντιμέτωπες με ετήσια αύξηση έντοκων εσόδων

Έντοκο κόστος στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και 2022 σε όρους δολαρίου

Source: Calcbench, Bloomberg

 

Οι υψηλότεροι τόκοι και το κόστος χρηματοδότησης αναγκάζουν τα στελέχη να αναζητούν συνεχώς τρόπους βελτίωσης της κερδοφορίας, δήλωσε ο Michael Mankins, συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain & Co.. «Τώρα, αυτό το κόστος είναι υψηλότερο από 9%. Σε αυτόν τον κόσμο, οι επιλογές είναι πολύ διαφορετικές», είπε, αναφερόμενος στις αποφάσεις που λαμβάνουν τα οικονομικά στελέχη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News