Business & Finance Τρίτη 13/06/2023, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

AMD: Νέα σειρά επεξεργαστών AI – Στόχος η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Nvidia

AMD: Νέα σειρά επεξεργαστών AI – Στόχος η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Nvidia

Η Advanced Micro Devices Inc. παρουσίασε την επερχόμενη σειρά επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να βοηθήσει τα κέντρα δεδομένων να διαχειριστούν τον καταιγισμό δεδομένων της τεχνητής νοημοσύνης και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Nvidia Corp. στην αναπτυσσόμενη αγορά.

Η σειρά Instinct MI300 της εταιρείας θα περιλαμβάνει έναν επιταχυντή που μπορεί να επιταχύνει την επεξεργασία για τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη -την τεχνολογία που χρησιμοποιείται από το ChatGPT και άλλα chatbots- δήλωσε η AMD κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στο Σαν Φρανσίσκο την Τρίτη. Το προϊόν, που ονομάζεται MI300X, αποτελεί μέρος μιας σειράς που παρουσιάστηκε στο συνέδριο CES τον Ιανουάριο. 

Όπως και μεγάλο μέρος της βιομηχανίας τσιπ, η AMD αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην ανθούσα ζήτηση για υπολογιστές AI. Οι δημοφιλείς υπηρεσίες που βασίζονται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα -αλγόριθμοι που επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήματα και να δημιουργήσουν εικόνες- πιέζουν τα κέντρα δεδομένων στα όριά τους. Και μέχρι στιγμής, η Nvidia είχε το προβάδισμα στην παροχή της τεχνολογίας που απαιτείται για τη διαχείριση αυτών των φόρτων εργασίας.

«Είμαστε ακόμα πολύ, πολύ νωρίς στον κύκλο ζωής της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD Lisa Su στην εκδήλωση. 

Η συνολική αγορά αναμένεται να αυξηθεί από 30 δισ. δολάρια φέτος σε περισσότερα από 150 δισ. δολάρια το 2027, δήλωσε η ίδια.

Στελέχη της AWS της Amazon.com Inc. και της Meta Platforms Inc. ενώθηκαν με τη Su στη σκηνή για να μιλήσουν για τη χρήση των νέων επεξεργαστών της AMD στα κέντρα δεδομένων τους. Η κατασκευάστρια τσιπ ανακοίνωσε επίσης τη γενική διαθεσιμότητα της τελευταίας έκδοσης των επεξεργαστών διακομιστών Epyc και μιας νέας παραλλαγής που ονομάζεται Bergamo και απευθύνεται σε χρήσεις cloud computing.

Ο επιταχυντής MI300X βασίζεται στην τεχνολογία CDNA 3 της AMD και χρησιμοποιεί έως και 192 gigabytes μνήμης για να διαχειρίζεται φόρτο εργασίας για μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, ανέφερε η εταιρεία με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια.

Οι βασικοί πελάτες θα αρχίσουν να δοκιμάζουν την τεχνολογία το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε η AMD. Ένα άλλο μοντέλο, ο Instinct MI300A, θα διατεθεί σε πελάτες τώρα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Intel: Αλλαγή στρατηγικής – Σχέδια για νέο τσιπ AI

Τεχνητή νοημοσύνη, επενδυτικές αποφάσεις και ESG

Άλμα 9% για την AMD μετά την ανακοίνωση συνεργασίας με τη Microsoft για την ανάπτυξη τσιπ AI

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News