Business & Finance Τρίτη 13/06/2023, 15:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Στόχος η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας- Να πώς θα το κάνει 

ΕΕ: Στόχος η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας- Να πώς θα το κάνει 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει ολοένα και περισσότερο σε ένα λεπτομερές σχέδιο για τον τρόπο χρήσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την πληρωμή της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο CNBC.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ και ακόμη 20 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία σε ολόκληρο το μπλοκ που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα και σε Ρώσους ιδιώτες, αντίστοιχα. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πάγωσαν από τις ευρωπαϊκές αρχές στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως μέρος των κυρώσεων.

«Είχαμε αρκετά μακροχρόνιες συζητήσεις σχετικά με [πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουμε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας]», δήλωσε στο CNBC ο Σουηδός Anders Ahnlid, ο οποίος προεδρεύει των συζητήσεων μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα.

«Και ελπίζω πως είμαστε τώρα, σε θέση να παρουσιάσουμε σύντομα ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον τα έσοδα από αυτά τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία», τόνισε ο Ahnlid.

Το θέμα είναι εξαιρετικά τεχνικό, νομικά περίπλοκο και πολιτικά προκλητικό.

Η ΕΕ ήταν ανένδοτη ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά και τον πόνο που προκαλεί στην Ουκρανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι θα ήταν «αδιανόητο» να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Μιλώντας τον Νοέμβριο, η von der Leyen είπε ότι η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα μέσο διαχείρισης των παγωμένων κεφαλαίων που θα τα επενδύσει και στη συνέχεια θα δοθούν τα έσοδα στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε τότε ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει επίσης να διατεθούν για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, μόλις τελειώσει ο πόλεμος και αρθούν οι κυρώσεις από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται στο πρώτο βήμα – χρησιμοποιώντας τα έσοδα από περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας – καθώς πιστεύουν ότι αυτός θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθούν νομικά ζητήματα. Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα θα δώσει η Ευρώπη στην Ουκρανία και πόσο γρήγορα θα τα λάβει το Κίεβο.

Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχει πιθανότητα η ΕΕ να καταφέρει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας με νόμιμο τρόπο, αλλά υπάρχουν ευρύτερες ανησυχίες για το πόσο αυτό θα συνεισφέρει πραγματικά στην Ουκρανία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Έθνη και η ουκρανική κυβέρνηση τον Μάρτιο δήλωσαν ότι το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης στην Ουκρανία έφτασε τα 441 δισ. δολάρια.

Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται και οι συνεχείς απώλειες ζωών και υποδομών αυξάνουν συνεχώς το λογαριασμό. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας σε πρώτο πλάνο: Μόνος του ο Πούτιν στην Αγ. Πετρούπολη

Η ουκρανική PrivatBank κατηγορεί τους πρώην ιδιοκτήτες της για απάτη 2 δισ. δολ.

Ανησυχία Γκουτέρες ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News