Business & Finance Δευτέρα 12/06/2023, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ουκρανική PrivatBank κατηγορεί τους πρώην ιδιοκτήτες της για απάτη 2 δισ. δολ.

Η ουκρανική PrivatBank κατηγορεί τους πρώην ιδιοκτήτες της για απάτη 2 δισ. δολ.

Η ουκρανική τράπεζα PrivatBank κατηγορεί δύο πρώην ιδιοκτήτες της ότι χρησιμοποίησαν την εξουσία τους για να αφαιρέσουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό της χώρας.

Η υπόθεση παρακολουθείται στενά από πολιτικούς και επενδυτές ως δοκιμασία της βούλησης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά που μαστίζει την Ουκρανία εδώ και χρόνια, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου της με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την αγωγή της PrivatBank, η οποία εκδικάζεται σε δικαστήριο του Λονδίνου οι Ihor Kolomoisky και Gennadiy Bogolyubov, μεταξύ 2013 και 2014, μεθόδευσαν την έκδοση εικονικών δανείων και συμφωνίες προμήθειας σε μια «επικών διαστάσεων» εξαπάτησή της.

Οι Kolomoisky και Bogolyubov αρνούνται αμφότεροι κάθε αδίκημα. Λένε ότι δεν υπήρξε υπεξαίρεση από την PrivatBank, η οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει αποδείξεις ότι είχαν συμμετοχή ή έστω γνώση της υποτιθέμενης απάτης.

Η PrivatBank, η οποία ζητά περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένων των τόκων, κινείται δικαστικά εναντίον των Kolomoisky και Bogolyubov στα αγγλικά δικαστήρια από το 2017, ένα χρόνο μετά την κρατικοποίησή της στα τέλη του 2016 στο πλαίσιο της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ουκρανίας.

Ο δικηγόρος της τράπεζας Andrew Hunter δήλωσε σε δικαστική κατάθεση ότι η αγωγή της «αφορά απάτη επικής κλίμακας, η οποία καλύφθηκε από ξέπλυμα χρήματος σε τεράστια κλίμακα».

Ο Zelenskiy, ο οποίος έγινε γνωστός ως κωμικός και έπαιζε τον ρόλο του προέδρου σε εκπομπή που προβαλλόταν σε τηλεοπτικό σταθμό που ανήκει στον Kolomoisky, έχει αρνηθεί ότι έχει προσωπικούς δεσμούς με τον επιχειρηματία.

Ο Kolomoisky φαίνεται να έχει πέσει θύμα μιας καταστολής που ξεκίνησε ο Zelenskiy κατά ατόμων που ασκούν υπερβολική πολιτική επιρροή.

Η δίκη στο Λονδίνο για την υπόθεση της PrivatBank επρόκειτο να ξεκινήσει πέρυσι, αλλά καθυστέρησε λόγω της εισβολής της Ρωσίας, καθώς οι Kolomoisky και ιBogolyubov δεν μπόρεσαν να καταθέσουν. Έκτοτε αποφάσισαν να μην το πράξουν, κάτι που σύμφωνα με την PrivatBank έγινε επειδή δεν έχουν απάντηση στους ισχυρισμούς.

Ο δικηγόρος του Kolomoisky, Mark Howard, δήλωσε στις δικαστικές καταθέσεις ότι η υπόθεση της PrivatBank πρέπει να απορριφθεί, διότι τα δάνεια που βρίσκονται στο επίκεντρο της αγωγής έχουν σχεδόν εξοφληθεί εξ ολοκλήρου. Η δικηγόρος του Bogolyubov, Clare Montgomery, δήλωσε στις δικαστικές καταθέσεις ότι «στην πραγματικότητα δεν υπεξαιρέθηκαν κεφάλαια από την τράπεζα».

Ο Hunter, δικηγόρος της PrivatBank, δήλωσε ότι ουσιαστικά ο Kolomoisky και ο Bogolyubov είχαν «απόλυτη εξουσία στην τράπεζα» μέχρι την κρατικοποίησή της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News