Business & Finance Δευτέρα 12/06/2023, 21:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για το παγκόσμιο χρέος και το κλίμα

Γέλεν: Στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για το παγκόσμιο χρέος και το κλίμα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, θα μεταβεί στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για τη σύνοδο κορυφής για ένα Νέα Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν δυναμική για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής δανεισμού με σκοπό την καλύτερη υποστήριξη των φτωχών χωρών και την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή και οι μελλοντικές πανδημίες.

Η σύνοδος κορυφής, που διοργανώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στοχεύει να αντιμετωπίσει ζητήματα που κυμαίνονται από τη μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών και την αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους έως τη χρηματοδότηση πράσινων υποδομών και την κινητοποίηση χρηματοδότησης για χώρες ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Αν και η σύνοδος δεν θεωρείται ως φόρουμ όπου θα ληφθούν αποφάσεις, το ταξίδι της Γέλεν έχει σκοπό να σηματοδοτήσει την πολιτική σημασία του θέματος που δίδουν οι ΗΠΑ και να αποτελέσει μέρος μιας σειράς συναντήσεων φέτος που η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι θα οδηγήσουν σε πρόοδο στα συγκεκριμένα ζητήματα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν αναθεώρηση των πολυμερών αναπτυξιακών ιδρυμάτων όπως η Παγκόσμια Τράπεζα για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την επιτάχυνση της ροής ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις φτωχές και τις αναδυόμενες οικονομίες.

Η σύνοδος κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχουν αρκετοί αρχηγοί κρατών, καθώς και οι αρχηγοί της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 22-23 Ιουνίου.

«Όσο βρίσκεται στο Παρίσι, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα έχει περαιτέρω συνεργασίες με αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών. Θα εργαστεί για την προώθηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση των προκλήσεων του χρέους που αντιμετωπίζουν πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ αναμένεται επίσης να παραστεί στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και μήνες που υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος παρευρίσκεται σε πολυμερείς συνομιλίες για αυτά τα θέματα μαζί με τις ΗΠΑ.

Η Γέλεν επανέλαβε τους τελευταίους μήνες ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν σχέσεις με την Κίνα, όπου μπορούν να συνεργαστούν σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως το κλίμα και το χρέος. Οι προσπάθειες για διαπραγμάτευση αναδιαρθρώσεων κρατικού χρέους σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ζάμπια και η Σρι Λάνκα, έχουν σταματήσει καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν διαφωνήσει.

Περισσότερες από τις μισές χώρες χαμηλού εισοδήματος στον κόσμο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο χρέους ή βρίσκονται ήδη σε αυτή την κατάσταση, ενώ αρκετές έχουν χρεοκοπήσει. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ομάδα του G20 συμφώνησε το 2020 σε ένα σχέδιο που ονομάζεται Κοινό Πλαίσιο για την εξομάλυνση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους που οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά να εξυπηρετήσουν ή να αποπληρώσουν, καμία χώρα δεν έχει λάβει ουσιαστική ελάφρυνση βάσει αυτού μέχρι στιγμής.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γέλεν: Δεν θα την εκπλήξουν νέες συγχωνεύσεις τραπεζών

Γέλεν: Μοναδική θετική έκβαση η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News