Business & Finance Δευτέρα 12/06/2023, 19:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρακτικές τιμολόγησης των εταιρειών μόδας στο μικροσκόπιο της ΕΕ

Οι πρακτικές τιμολόγησης των εταιρειών μόδας στο μικροσκόπιο της ΕΕ

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ που πραγματοποίησαν έφοδο στην εταιρεία Gucci της Kering και σε άλλες εταιρείες μόδας τον Απρίλιο εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο καθόριζαν τις τιμές των τσαντών και των δερμάτινων ειδών για τους διανομείς, δήλωσαν στο Reuters τρία άτομα με άμεση γνώση του θέματος.

Η Kering επιβεβαίωσε τότε ότι η Gucci συνεργαζόταν με τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, αφού το Reuters είχε προηγουμένως αναφέρει την έφοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ξημερώματα στο εργοστάσιό της στο Μιλάνο, το οποίο κατασκευάζει τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τη Δευτέρα. Η Kering δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η ΕΕ δήλωσε τότε ότι κάποιες εταιρείες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της κατά των καρτέλ και των περιοριστικών επιχειρηματικών πρακτικών, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ διερευνά κατά πόσον οι εταιρείες επιβάλλουν τιμές πώλησης στα πολυκαταστήματα λιανικής και απειλούν να μην πωλούν σε αυτούς τα προϊόντα τους, εάν δεν σεβαστούν τις τιμές αυτές, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ και οι παραβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.

Στην αμερικανική εταιρεία ένδυσης Guess επιβλήθηκε πρόστιμο 40 εκατομμυρίων ευρώ το 2018 επειδή εμπόδισε τους λιανοπωλητές να καθορίζουν ανεξάρτητα τις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Ερευνα: Το 65% των καταναλωτών επιθυμεί μεγαλύτερη εξατομίκευση της αγοραστικής εμπειρίας

Κομισιόν: Έλεγχοι για τήρηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στον κλάδο των ενεργειακών ποτών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News