Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 17:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Μείωση τιμών στα τρόφιμα υποσχέθηκε η βιομηχανία

Γαλλία: Μείωση τιμών στα τρόφιμα υποσχέθηκε η βιομηχανία

Για μείωση των τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα δεσμεύτηκαν οι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων της Γαλλίας, έπειτα από πίεση που δέχθηκαν από τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με 75 παράγοντες του κλάδου τροφίμων, μετά από ενδείξεις για μείωση του κόστους των πρώτων υλών και κατά συνέπεια μετά από ελάφρυνση της βιομηχανίας.

Ο Le Maire έχει μάλιστα απειλήσει με κυρώσεις στην περίπτωση αθέτησης των δεσμεύσεων για μείωση των τιμών σε προϊόντα που είναι πλέον φθηνότερα. Οι τιμές στη λίστα των σχετικών προϊόντων, που πρόκειται να δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα μειωθούν κατά 2 έως 10%, δήλωσε ο ίδιος.

«Από τον Ιούλιο, οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα μειωθούν», τόνισε ο Le Maire στη γαλλική τηλεόραση. «Θα υπάρχουν έλεγχοι και κυρώσεις σε όσους δεν ακολουθούν τους κανόνες», προσέθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι τα ζυμαρικά, τα πουλερικά και το λάδι θα περιλαμβάνονται στα προϊόντα, όπου θα γίνει μείωση.

Πληθωρισμός τροφίμων

Μετά την εκτίναξη των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός τροφίμων ανήλθε σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ωστόσο, μετά την αποκλιμάκωση του κόστους μεταφοράς, καυσίμων και πρώτων υλών τους τελευταίους μήνες, επικρατεί ανησυχία για τεχνητή διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα από τους παραγωγούς και τα σούπερ μάρκετ.

Βέβαια, στη Γαλλία, ενώ ο γενικός δείκτης πληθωρισμού υποχώρησε περισσότερο από το προσδοκώμενο τον Μάιο, στο 6%, το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, ο πληθωρισμός τροφίμων διατηρήθηκε στο 14% έπειτα το ρεκόρ σχεδόν 16% τον Μάρτιο. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η βιομηχανία τροφίμων στη χώρα κατέγραψε υψηλά κέρδη, με αύξηση 15%, σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Σε χαμηλό διετίας το παγκόσμιο κόστος τροφίμων – Γιατί οι τιμές στα σούπερ μάρκετ παραμένουν ψηλά;

Νέες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού: Χαμηλά έτους στη Γαλλία

Τι πληθωρισμό έχει η Ελλάδα στα τρόφιμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News