Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 13:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όχι σκληρή εργασία, μόνο θυμιατό»: Η οικονομία δεν πάει καλά, οι Κινέζοι το ρίχνουν στις προσευχές

«Όχι σκληρή εργασία, μόνο θυμιατό»: Η οικονομία δεν πάει καλά, οι Κινέζοι το ρίχνουν στις προσευχές

Απογοητευμένοι από την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, οι νέοι Κινέζοι πλημμυρίζουν σε βουδιστικούς και ταοϊστικούς ναούς για να προσευχηθούν για θεϊκή παρέμβαση με στόχο την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, την είσοδο σε καλά πανεπιστήμια ή και για να πλουτίσουν μέσα σε μία νύχτα. Η οικονομική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει τις επισκέψεις στους ναούς σε νέα ύψη, σύμφωνα με αναλυτές και ταξιδιωτικούς ιστότοπους.

«Όχι στο σχολείο, όχι στη σκληρή εργασία, μόνο θυμιατό» είναι ένα δημοφιλές hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Μάρτιο, το οποίο αναφέρεται σε μια ενισχυόμενη τάση μεταξύ των νέων στην Κίνα που αναζητούν μια διέξοδο από τις κοινωνικές πιέσεις και τη βρίσκουν στους ναούς, όπου προσεύχονται για να αποκτήσουν τύχη.

Το «λιβανισμένο νιάτο» έχει γίνει η νούμερο ένα φράση στην τουριστική βιομηχανία της Κίνας φέτος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο από το Qunar.com, έναν ταξιδιωτικό ιστότοπο και το Xiaohongshu, μια εφαρμογή που μοιάζει με το Instagram, η οποία εξέτασε τις κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας για τα άτομα μεταξύ 16 και 24 ετών έφτασε στο ρεκόρ του 20,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Μάλιστα θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς αριθμός ρεκόρ 11,6 εκατ. φοιτητών εισέρχεται στην ήδη σφιχτή αγορά εργασίας αυτό το καλοκαίρι, όπως εκτίμησε το υπουργείο Παιδείας νωρίτερα φέτος.

Διαφορετικοί ναοί τείνουν να προσελκύουν διαφορετικούς τύπους πιστών. Ο ναός Yonghe στο Πεκίνο, γνωστός και ως ο ναός του Λάμα, που εξυπηρετεί την θιβετιανή βουδιστική πίστη, είναι δημοφιλής για όσους αναζητούν καριέρα ή οικονομική επιτυχία.

Οι επισκέψεις στους ναούς έχουν αυξηθεί φέτος περισσότερο από τέσσερις φορές σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Qunar και το Trip.com, έναν άλλο ταξιδιωτικό ιστότοπο. Περίπου οι μισοί από τους επισκέπτες είναι άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών.

Το Emei και το Jiuhua είναι δύο από τα διάσημα «τέσσερα ιερά βουνά του βουδισμού» της Κίνας, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι βουδιστικοί ναοί της χώρας και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το όρος Emei στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν δέχτηκε 2,48 εκατ. επισκέπτες μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, αύξηση 53% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, πριν επιβληθούν οι περιορισμοί κατά πανδημίας, όπως μεταδίδει το CNN.

Η Emei Shan Tourism, η οποία παρέχει ταξιδιωτικές υπηρεσίες γύρω από το βουνό, απολάμβανε αυξανόμενες πωλήσεις, σημειώνοντας καθαρά κέρδη 9,8 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 262% από την ίδια περίοδο του 2019.

Φαινόμενο placebo 

Εκτός από το να προσεύχονται στις θεότητες για επιτυχημένη σταδιοδρομία, οι Κινέζοι παρακαλούν και για τύχη, ελπίζοντας να κερδίσουν το λαχείο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα απαγόρευσε τα τυχερά παιχνίδια στην Κίνα όταν ανέλαβε την εξουσία το 1949. Αλλά η κυβέρνηση διοργανώνει δύο τύπους λαχειοφόρων αγορών για να συγκεντρώσει χρήματα για αθλητικές εκδηλώσεις και έργα κοινωνικής πρόνοιας.

Οι πωλήσεις λαχειοφόρων αγορών έφθασαν τα 7,1 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, αυξημένες κατά 62% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη Μαΐου. Αυτές είναι οι υψηλότερες πωλήσεις για τον μήνα Απρίλιο την τελευταία δεκαετία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Κίνα «γεννά» στρατιές από άνεργους νέους – Τι σημαίνει για την οικονομία

Morgan Stanley: Οι Κινέζοι καταναλωτές άλλαξαν συνήθειες στην πανδημία και αυτό επηρεάζει τις διεθνείς μάρκες 

Οι πιο πλούσιες χώρες συμβάλλουν στην αύξηση της σύγχρονης δουλείας 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News