Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 22:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Πιέσεις στην Ε.Ε. να αφήσει στην άκρη τους εμπορικούς περιορισμούς

Κίνα: Πιέσεις στην Ε.Ε. να αφήσει στην άκρη τους εμπορικούς περιορισμούς

Η Κίνα ασκεί πίεση στην Ε.Ε. κεκλεισμένων των θυρών να καταργήσει τους προτεινόμενους εμπορικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες που η ένωση υποστηρίζει ότι ενεργοποιούν τη ρωσική πολεμική μηχανή στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές.

Κινέζοι διπλωμάτες συναντήθηκαν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες και στο Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να πείσουν τους αξιωματούχους να αποσύρουν τη μαύρη λίστα, ανέφεραν οι πηγές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει μέτρα για οκτώ κινεζικές εταιρείες, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, «υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύστημα της Ρωσίας», σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg News τον περασμένο μήνα.

Μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων, Κινέζοι διπλωμάτες προσέγγισαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες για συναντήσεις, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Έκτοτε, η Κίνα έθεσε το ζήτημα με διπλωμάτες της Ε.Ε. στο Πεκίνο, ανέφερε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι η κινεζική πλευρά απείλησε με αντίποινα εάν προχωρήσουν οι περιορισμοί στις εξαγωγές.

Οι προτεινόμενοι περιορισμοί λαμβάνουν χώρα καθώς οι δεσμοί της Κίνας με την Ε.Ε. φαινόταν να σταθεροποιούνται, αφότου οι κυρώσεις της ΕΕ σε Κινέζους αξιωματούχους για εικαζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπογραφεί μια πολυαναμενόμενη επενδυτική συνθήκη. Από τότε όμως που ο Σι κέρδισε τρίτη θητεία τον Οκτώβριο, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας επισκέφθηκαν το Πεκίνο, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να μετριάσει τις εντάσεις προτείνοντας στις χώρες να «απομακρύνουν τον κίνδυνο» αντί να «αποσυνδεθούν» από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία.

Μια νέα δέσμη μέτρων μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας θα μπορούσε να περιπλέξει την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κιάνγκ στη Γερμανία αργότερα αυτόν τον μήνα, καθώς και το πιθανό ταξίδι του επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέφ Μπορέλ στην Κίνα τον Ιούλιο που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο και ακυρώθηκε λόγω Covid.

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αυξανόμενο κατάλογο κυρώσεων, δασμών και ελέγχων στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις. Το Πεκίνο αγωνίστηκε να ανταποκριθεί με τρόπο που κάνει την Κίνα να φαίνεται σκληρή χωρίς να τρομάζει όμως ξένες εταιρείες ή να βλάπτει τις αλυσίδες εφοδιασμού της χώρας.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ, Φου Κονγκ, είπε ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να θέλει να επιλύσει το ζήτημα με «συνεργατικό τρόπο», σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στον ιστότοπο της πρεσβείας της ΕΕ της Κίνας. Προέτρεψε δε την ένωση να παρουσιάσει αποδείξεις ότι οι κινεζικές εταιρείες συμμετείχαν σε δραστηριότητες που παρακάμπτουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

E.E.: Ρίχνει τους τόνους απέναντι στην Κίνα – Δεν ακολουθεί τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News