Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 15:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό λιφτινγκ σε μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης

Σειρά φορολογικών μεταρρυθμίσεων σχεδιάζει η Μολδαβία προκειμένου να βγει από την κρίση ενόψει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Φορολογικό λιφτινγκ σε μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης

Η Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, σκέφτεται να απλοποιήσει το φορολογικό της σύστημα σε μια προσπάθεια να βγει από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Dumitru Alaiba.

Οι αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν μια αναθεώρηση του εταιρικού δικαίου προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια και κατάργηση των περισσότερων φορολογικών απαλλαγών σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα, θα εφαρμοσθούν μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Alaiba. Πυρήνας της προσπάθειας θα είναι η αντιμετώπιση της παραοικονομίας, μιας σειράς ανεξελεγκτων δραστηριοτήτων που ο Alaiba ισχυρίζεται ότι αποτελεί πάνω από τα δύο πέμπτα της παραγωγής. 

«Ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία έχει βυθίσει την οικονομική μας ανάπτυξη και πρέπει να ανακάμψουμε πολύ γρήγορα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα. Η ρύθμιση της «γκρίζας οικονομίας» είναι καίριας σημασίας, είπε, επειδή «η μισή οικονομία μας δεν αντιδρά σε κανένα μέτρο που λαμβάνουμε».

Τα οικονομικά πλήγματα

Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, μεταξύ της Ρουμανίας και της εμπόλεμης Ουκρανίας, έχει υποστεί σειρά πληγμάτων, όπως μια καταστροφική τραπεζική κρίση, την παρουσία του ρωσικού στρατού σε μια αποσχισθείσα περιοχή, συνεχείς διακοπές ρεύματος και μια φημολογούμενη συνωμοσία του Κρεμλίνου για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, υπό την φιλοευρωπαία Πρόεδρο Maia Sandu, η Μολδαβία έχει εξασφαλίσει το καθεστώς υποψηφιότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει να γίνει μέλος έως το 2030. Η Maia Sandu μίλησε στο Bloomberg τον περασμένο μήνα και εμφανίσθηκε πεπεισμένη ότι η ένταξη θα γίνει με την  αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας παρά τη ρωσική κατοχή.

Για την οικονομία, αυτό σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων με το «πιο απλό δημοσιονομικό σύστημα», ειπε ο Alaiba, ενω προσπαθεί να αποτινάξει μια προϊστορία της χώρας με τραπεζικές απάτες και σκάνδαλα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Εσθονίας που ψηφιοποίησε μεγάλο μέρος των κρατικών υπηρεσιών, όπως το σύστημα πληρωμής φόρων και απόκτησης εγγράφων.

Η βουτιά της οικονομίας

Ο δρόμος θα είναι μακρύς για τη Μολδαβία, της οποίας το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 6% το 2022 σε περίπου 15 δισ. δολάρια, διαγράφοντας το ήμισυ της ανάπτυξης 14% που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 30% πέρυσι, διαβρώνοντας σημαντικά την αγοραστική δύναμη. Ο Alaiba προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει φέτος – αλλά δεν θα είναι «θεαματική» καθώς οι δυσκολίες επιμένουν.

Τα σχεδιαζόμενα μέτρα φιλοδοξούν να φέρουν διψήφια οικονομική ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία, κάτι που αποτελεί αναγκαιότητα για τη Μολδαβία ώστε να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να συγκλίνει με τους γείτονες της ΕΕ στα δυτικά.

Η Sandu θέλει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ήδη από φέτος, αλλά κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πρέπει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ΕΕ για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και για ενίσχυση των θεσμών. Η Μολδαβία θέλει να ανακάμψει από μια υπόθεση τραπεζικής απάτης 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2015 που άφησε τη μικροσκοπική χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα  έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει στην «κάθαρση» του τραπεζικού τομέα και στην ενίσχυση της εποπτείας για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News