Business & Finance Σάββατο 3/06/2023, 08:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάιντεν: Κανείς δεν πήρε ό,τι ήθελε, αλλά ο αμερικανικός λαός πήρε ό,τι χρειαζόταν

Ο Μπάιντεν συζήτησε την Παρασκευή για τη συμφωνία για την άρση του ανώτατου ορίου του χρέους, λίγες ημέρες πριν το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα.

Μπάιντεν: Κανείς δεν πήρε ό,τι ήθελε, αλλά ο αμερικανικός λαός πήρε ό,τι χρειαζόταν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το βράδυ της Παρασκευής την πρώτη του ομιλία από το Οβάλ Γραφείο για το νομοσχέδιο που αφορά στην άρση του ανώτατου ορίου του χρέους με ταυτόχρονο περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών, κάνοντας λόγο για μια κρίσιμη συμφωνία, το οποίο όπως είπε, σκοπεύει να υπογράψει το Σάββατο.

«Κανείς δεν πήρε ό,τι ήθελε, αλλά ο αμερικανικός λαός πήρε ό,τι χρειαζόταν. Αποφύγαμε μια οικονομική κρίση και μια οικονομική κατάρρευση», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Το συμβιβαστικό νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο του χρέους πέρασε από τη Γερουσία με 63-36 το βράδυ της Πέμπτης, κερδίζοντας αρκετή υποστήριξη και από τα δύο κόμματα ώστε να ξεπεραστεί το όριο των 60 ψήφων που απαιτούνταν. Την Τετάρτη, πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από περίπου 72 ώρες, με 314-117.

Η συμφωνία έρχεται κάτω από πιεστικά χρονικά περιθώρια, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ξέμενε από χρήματα στις 5 Ιουνίου, εάν δεν είχε αρθεί το ανώτατο όριο χρέους.

«Αυτό είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Απαραίτητο για όλη την πρόοδο που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια είναι η διατήρηση της αξιοπιστίας και πιστωτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και η ψήφιση ενός προϋπολογισμού που συνεχίζει να αναπτύσσει την οικονομία μας και αντανακλά τις αξίες μας ως έθνος».

Χωρίς τη συμφωνία, οι ομοσπονδιακές υποχρεώσεις όπως η κοινωνική ασφάλιση, το Medicare και οι μισθοί των στρατιωτικών θα πάγωναν. Και η αποτυχία άρσης του ανώτατου ορίου χρέους θα είχε αναστατώσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και θα προκαλούσε απώλειες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο έρχεται μετά από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και του Λευκού Οίκου. Η τελική συμφωνία έδωσε στους συντηρητικούς αρκετές ιδεολογικές πολιτικές νίκες με αντάλλαγμα την ψήφο τους για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους μετά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους και μέχρι το 2025.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο σαν όπλο – Ο πλανήτης αντιδρά

ΗΠΑ: Τα αντικρουόμενα μηνύματα από την απασχόληση

ΗΠΑ: Η Γερουσία απέτρεψε τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News