Business & Finance Πέμπτη 1/06/2023, 19:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FTC: 30.000 εργαζόμενοι της Amazon μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα Alexa

FTC: 30.000 εργαζόμενοι της Amazon μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα Alexa

Δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι της Amazon.com Inc. κάποτε μπορούσαν να ακούσουν φωνητικές ηχογραφήσεις χρηστών μέσω της Alexa, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 30.000 εργαζόμενοι της Amazon είχαν πρόσβαση σε ηχητικά αποσπάσματα που ελήφθησαν από τα ηχεία της εταιρείας που ενεργοποιούνται με φωνή, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου σε μια καταγγελία για το απόρρητο των παιδιών, για την οποία η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FTC η πρόσβαση σε ηχογραφήσεις Alexa καλύπτει την περίοδο μεταξύ Αυγούστου 2018 και Σεπτεμβρίου 2019 και δεν είναι σαφές πόσοι υπάλληλοι έχουν τέτοια πρόσβαση σήμερα.

Το Bloomberg ανέφερε το 2019 ότι χιλιάδες εργαζόμενοι της Amazon εξέτασαν τις ηχογραφήσεις φωνής της Alexa για να βελτιώσουν το λογισμικό, αλλά ο απολογισμός της FTC δείχνει ότι η πρόσβαση στις ηχογραφήσεις ξεπέρασε πολύ αυτούς τους υπαλλήλους. Περίπου οι μισοί από αυτούς δεν είχαν κανένα επαγγελματικό λόγο για πρόσβαση στα δεδομένα, σύμφωνα με την FTC, η οποία αποκάλεσε την πρακτική «υπερβολική παραχώρηση πρόσβασης» που παραβίαζε τις πολιτικές ασφαλείας της ίδιας της Amazon που διέπουν ευαίσθητα δεδομένα. Πολλά από τα 15.000 μέλη του προσωπικού «δεν εργάστηκαν καν σε προϊόντα με δυνατότητα της Alexa», δήλωσε η FTC.

Η αποκάλυψη είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά αποκαλύψεων ότι η Amazon, παρά τη δέσμευση ότι θα είναι καλός διαχειριστής των πληροφοριών πελατών, έχει κατά καιρούς δώσει στους υπαλλήλους υπερβολικά ευρεία πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και δεν έχει αποκαλύψει την πρακτική στους χρήστες. Το Wired ανέφερε το 2021 ότι η εταιρεία αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια για να κλειδώσει επαρκώς τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών παραγγελιών πελατών, που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια ετών ιλιγγιώδους ανάπτυξης. Ένα χρόνο νωρίτερα, η Amazon υπογράμμισε ότι είχε απολύσει ορισμένους υπαλλήλους που διέρρευσαν διευθύνσεις email και αριθμούς τηλεφώνου πελατών σε απροσδιόριστο τρίτο μέρος.

Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει εντείνει τις πρακτικές απορρήτου του τα τελευταία χρόνια εν μέσω ελέγχου από τα μέσα ενημέρωσης, τις ομάδες υπεράσπισης της ιδιωτικής ζωής και την FTC. Η Alexa, έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει ήχο όταν ακούει μια λέξη ενεργοποίησης και εκτελεί τις εντολές χρήστη για να διαβάσει ειδήσεις ή να πει τον καιρό. Από προεπιλογή, η εταιρεία αποθηκεύει αυτά τα δεδομένα επ’ αόριστον, αν και η Amazon έχει προσθέσει εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να διαγράφουν αυτόματα εγγραφές και να εξαιρεθούν από τη χρήση της φωνής τους για την εκπαίδευση των συστημάτων της Alexa.

Η Kristy Schmidt, εκπρόσωπος της Amazon, δεν είπε πόσοι υπάλληλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ηχογραφήσεις Alexa σήμερα. «Έχουμε αυστηρές πολιτικές και πρακτικές για να περιορίσουμε την πρόσβαση στις ηχογραφήσεις φωνής μόνο σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους», είπε σε δήλωση που εστάλη στο Bloomberg μέσω email. «Αυτοί οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν ηχογραφήσεις φωνής για να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες, να βοηθήσουν τις ομάδες εξυπηρέτησης πελατών μας να αντιμετωπίσουν προβλήματα για τους πελάτες και να εκπαιδεύσουν και να βελτιώσουν την Alexa». Σε ξεχωριστή ανάρτηση ιστολογίου, η Amazon είπε ότι διαφωνεί με τους ισχυρισμούς της FTC και αρνήθηκε ότι παραβίασε το νόμο.

Η καταγγελία, που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για λογαριασμό της FTC, αναφέρει επίσης ότι η Amazon απέτυχε επανειλημμένα να διαγράψει τα δεδομένα των χρηστών της Alexa, ακόμη και αφού το ζήτησαν οι πελάτες και μάλιστα η εταιρεία δεν τους το αποκάλυψε. 

Η προτεινόμενη εντολή της FTC, η οποία απαιτεί την υπογραφή δικαστή, θα απαγόρευε στην Amazon να χρησιμοποιεί δεδομένα που είχαν διαγράψει οι πελάτες για να βελτιώσει τις υπηρεσίες της, θα απαιτούσε από την εταιρεία να ειδοποιεί τους χρήστες για τις πολιτικές διατήρησης και διαγραφής της και να επιβάλει τη δημιουργία ενός προγράμματος απορρήτου που σχετίζεται με τα στοιχεία της τοποθεσίας του χρήστη, μεταξύ άλλων διατάξεων.

moneyreview.gr 

Amazon: Αντιμέτωπη με έλεγχο στην ΕΕ για την αγορά της IRobot ύψους 1,65 δισ. δολαρίων 

Amazon: Μαζική απεργία των εργαζομένων λόγω «έλλειψης εμπιστοσύνης» στην ηγεσία

Amazon: Δίνει την επιλογή στους γονείς να μην δουλεύουν όταν τα σχολεία είναι κλειστά 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS