Business & Finance Τετάρτη 31/05/2023, 22:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να σώσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας με «αμοιβαία επωφελή» πρόταση

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να σώσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας με «αμοιβαία επωφελή» πρόταση

Ο ΟΗΕ πρότεινε στο Κίεβο, τη Μόσχα και την Άγκυρα να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικές εργασίες για τη διέλευση της ρωσικής αμμωνίας μέσω της Ουκρανίας, καθώς προσπαθεί να διασώσει τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε την Τετάρτη πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.

Καθώς ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, ο ΟΗΕ θέλει να διεξαχθούν παράλληλες συνομιλίες για τη διεύρυνση της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ώστε να συμπεριλάβει περισσότερα ουκρανικά λιμάνια και άλλα φορτία, δήλωσε η πηγή, η οποία μίλησε στο Reuters, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμη.

Η Ρωσία συμφώνησε αυτό το μήνα σε μια δίμηνη παράταση της συμφωνίας, αλλά δήλωσε ότι η πρωτοβουλία θα σταματήσει, εκτός εάν εκπληρωθεί μια συμφωνία που αποσκοπεί στην υπέρβαση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η Ουκρανία και η Τουρκία συμφώνησαν με τη νέα πρόταση, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της κίνησης στον διάδρομο εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Ρωσία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί, δήλωσε η πηγή.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric, ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα του Reuters κατά την καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

«Όπως θυμάστε, ο Γενικός Γραμματέας είχε υποβάλει κάποιες ιδέες στα εμπλεκόμενα μέρη για τη βελτίωση της διευκόλυνσης των εργασιών του Κοινού Κέντρου Συντονισμού, για να βρεθεί λύση επίσης στο θέμα της εξαγωγής αμμωνίας, το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας που υπογράφηκε. Οι συζητήσεις και οι επαφές αυτές συνεχίζονται. Αλλά αυτά είναι όσα θα πω αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Dujarric.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν τον περασμένο Ιούλιο για την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν κορυφαίο εξαγωγέα σιτηρών παγκοσμίως.

Ο ΟΗΕ έχει παραδώσει επίσημη έκκληση στους ηγέτες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας με πρόταση για έναν συγκεκριμένο αμοιβαία επωφελή αλγόριθμο για τη ριζική βελτίωση του έργου του διαδρόμου σιτηρών, δήλωσε η πηγή στο Reuters.

«Η Ουκρανία και η Τουρκία επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να εργαστούν πάνω στον αλγόριθμο που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας. Ταυτόχρονα, μέχρι τις 30 Μαΐου, η Ρωσία δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της, παρά την ύπαρξη ευνοϊκών θέσεων στον αλγόριθμο».

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τα μέσα Απριλίου, η Ρωσία έχει περιορίσει αδικαιολόγητα τις διαδικασίες της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία το διέψευσε αυτό και κάλεσε όλα τα μέρη να ξεμπλοκάρουν τη διακίνηση αμμωνίας μέσω του ουκρανικού λιμανιού Πίβντενι, κοντά στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία διακόπηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν περίπου 30 ημέρες για να προετοιμάσουν τον αγωγό ώστε να αντλήσουν ξανά αμμωνία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανασυγκρότησης της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο αναζητά εγγυήσεις από τη Μόσχα και τον ΟΗΕ ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα λειτουργήσει κανονικά εάν η Ουκρανία επιτρέψει στη Ρωσία να εξάγει αμμωνία μέσω του αγωγού.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters αυτόν τον μήνα ότι το Κίεβο θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη ρωσική αμμωνία να διέλθει από το έδαφός του για εξαγωγή υπό τον όρο ότι η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα ουκρανικά λιμάνια και ένα ευρύτερο φάσμα εμπορευμάτων.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News