Business & Finance Τρίτη 30/05/2023, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Ρίχνει τους τόνους απέναντι στην Κίνα – Δεν ακολουθεί τις ΗΠΑ

E.E.: Ρίχνει τους τόνους απέναντι στην Κίνα – Δεν ακολουθεί τις ΗΠΑ

Η Ε.Ε. δεν συμπεριέλαβαε σαφείς αναφορές στην Κίνα ως μη οικονομία αγοράς στην κοινή εμπορική στρατηγική της με τις ΗΠΑ.

Σε μια διαπραγμάτευση που υπογραμμίζει τους χρόνιους δισταγμούς σχετικά με την πιο συγκρουσιακή προσέγγιση της Ουάσιγκτον προς την Κίνα, οι χώρες μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα «αποδυναμωμένο» κείμενο κοινών συμπερασμάτων από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ στη βόρεια Σουηδία, σύμφωνα με πηγές. Το έγγραφο εξακολουθεί να περιμένει την υπογραφή των ΗΠΑ.

Αρκετές αναφορές στην Κίνα αφαιρέθηκαν αφού ορισμένες χώρες της Ε.Ε. αντιτάχθηκαν σε προηγούμενα προσχέδια. Η νεότερη έκδοση «μαλακώνει» επίσης την προηγούμενη λεκτική όπου οι δύο πλευρές σχεδίαζαν να συμφωνήσουν για την ευθυγράμμιση των προσεγγίσεων τους αναφορικά με τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων.

Το σχεδόν τελικό κείμενο υπογραμμίζει ότι ενώ οι χώρες της Ε.Ε. γίνονται πιο σκληρές με την Κίνα – ενστερνίζοντας την ιδέα της «αποσύνδεσης από τους κινδύνους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξακολουθούν να μην είναι πρόθυμες να υιοθετήσουν την πιο επιθετική γραμμή των ΗΠΑ. Χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις πίεσαν να μην ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο διάφορες αναφορές που στοχεύουν τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας, είπαν οι πηγές οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Προηγούμενα προσχέδια που στάλθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αναφέρονταν συγκεκριμένα στις «μη ανταγωνιστικές και επιβλαβείς εμπορικές πολιτικές και πρακτικές» της Κίνας, ιδιαίτερα στον τομέα των πιο προηγμένων ημιαγωγών. Το νεότερο προσχέδιο παραλείπει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ ήθελαν επίσης να εγκαλέσουν την Κίνα και τη Ρωσία για «οικονομικό εξαναγκασμό». Η νεότερη έκδοση αναφέρει το πρόβλημα αλλά αποφεύγει να απευθύνει σχετικό αίτημα στις δύο χώρες.

Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. εκδήλωσαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους που η λεκτική σχετικά με τους ελέγχους των ξένων επενδύσεων προχώρησε περισσότερο από αυτή που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι ΗΠΑ είδαν τη συμφωνία του G7 ως σημείο αναφοράς για να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα, ενώ για τους περισσότερους στην Ε.Ε. ήταν ένα ανώτατο όριο, αναφέρουν οι πηγές. Το τελικό κείμενο είναι σύμφωνο με τη διατύπωση της G7.

Το τελικό προσχέδιο λέει τώρα ότι «αναγνωρίζουν ότι τα κατάλληλα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις ξένες επενδύσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίκεν, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ρεϊμόντο και η εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ Κατρίν Τάι εκπροσωπούν την Ουάσιγκτον στην εμπορική συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται στη Lulea της Σουηδίας, σήμερα Τρίτη και την Τετάρτη. Την πλευρά της Ε.Ε. εκπροσωπούν οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ και Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Σε διαφορετικούς δρόμους επιχειρήσεις και κυβέρνηση απέναντι στην Κίνα

Mπορεί να κατασκευαστεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς την Κίνα;

\Ενωμένο μέτωπο Γαλλίας – Γερμανίας απέναντι στην Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News