Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 22:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Παραδίδει τα «κλειδιά» της οικονομίας στον άλλοτε «τσάρο» Μεχμέτ Σιμσέκ;

Ο Σιμσέκ ήταν μια από τις τελευταίες φιλικές προς τους επενδυτές φιγούρες στην κυβέρνηση του Ερντογάν που υπερασπίστηκε ορθόδοξες οικονομικά πολιτικές

Ερντογάν: Παραδίδει τα «κλειδιά» της οικονομίας στον άλλοτε «τσάρο» Μεχμέτ Σιμσέκ;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρώην τσάρο της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί αν θα αναλάβει εκ νέου τη θέση που κατείχε μέχρι το 2015. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, ο κύριος Σιμσέκ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρό μας. Επίσης, μίλησα μαζί του αρκετές φορές στο τηλέφωνο. Έχει ήδη δηλώσει ότι υποστηρίζει τον πρόεδρο, ανεξάρτητα από το αξίωμα και τη θέση του».

Oι φήμες είχαν ενισχυθεί όταν ο Σιμσέκ συμμετείχε τον Απρίλιο σε προεκλογική εκδήλωση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη γενέτειρα Μπατμάν στη νοτιοανατολική Τουρκία. Νωρίτερα τον Μάρτιο, οι δυο άνδρες είχαν συναντηθεί εκ νέου, πυροδοτώντας εικασίες. Τότε ο Σιμσέκ είχε πει ότι ήθελε να μείνει μακριά από την ενεργό πολιτική.

Πηγές αναφέραν τότε ότι ο Ερντογάν θέλει να δώσει κορυφαίο ρόλο στη διαχείριση της οικονομίας στον Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς κύκλους. «Η προσέγγιση στην οικονομία είναι παρόμοια με εκείνη που υιοθέτησε το AKP στο μανιφέστο των εκλογών του 2002. Με άλλα λόγια, το AKP επιστρέφει στις ρίζες του», έλεγε σχετικά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. 

«Όλη η Τουρκία ξέρει την προσέγγιση και την επιτυχία του Σιμσέκ», τόνιζε σχετικά στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Όπως σχολιάζει ο ίδιος, «αν ο Σιμσέκ αναλάβει αξίωμα, είναι αναπόφευκτη η ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική, οι γραφειοκράτες και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα εργαστούν αρμονικά μαζί του».

Από τότε που ο Σιμσέκ αποχώρησε το 2018 από αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε μεγαλύτερη επιρροή στη διοίκηση της οικονομίας. 

Το 2021, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, ξεκίνησε μια διαδικασία μείωσης των επιτοκίων, αψηφώντας την παραδοσιακή νομισματική πολιτική και την παγκόσμια τάση αύξησης του κόστους δανεισμού. Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 500 μονάδες βάσης το 2021 και το 2022, ανταποκρινόμενη στις προτροπές του Ερντογάν για μειώσεις επιτοκίων.

Σε συνδυασμό με τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε να ξεπερνά το 85%.

Η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώθηκε επίσης από τον τεράστιο σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν άστεγοι και να προκληθούν ζημιές αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News