Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 22:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά το πετρέλαιο, στον απόηχο της συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος

Ανοδικά το πετρέλαιο, στον απόηχο της συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος

Το πετρέλαιο σημείωσε κέρδη για δεύτερη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές περίμεναν να δουν αν οι νομοθέτες των ΗΠΑ θα εγκρίνουν την προσωρινή συμφωνία για την αποφυγή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI έφτασαν πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, μετά από κέρδη 1,2% την Παρασκευή. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η συμφωνία τους θα περάσει από το Κογκρέσο και θα επισημοποιηθεί, αποφεύγοντας μια χρεοκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι το όριο του χρέους πρέπει να παραταθεί έως τις 5 Ιουνίου για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, δίνοντας στους νομοθέτες προθεσμία έως την επόμενη εβδομάδα για να δράσουν. Η ρευστότητα ήταν ισχνή στις συναλλαγές της Δευτέρας, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν εθνική αργία.

Ανοδικά το πετρέλαιο, στον απόηχο της συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος-1

Η συμφωνία «μειώνει τον κίνδυνο μιας σημαντικής συντριβής», αλλά «το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ ήδη αποτιμημένο», δήλωσε τηλεφωνικά ο Bart Melek, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities. Η συμφωνία προβλέπει μειωμένες δαπάνες, καθιστώντας την «επίπεδη έως ελαφρώς αρνητική για τη ζήτηση». 

Το πετρέλαιο είναι περίπου 9% χαμηλότερα φέτος, καθώς η ισχνή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και η επιθετική νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επιβάρυναν τις προοπτικές της ζήτησης. Η ρωσική προσφορά ήταν επίσης ανθεκτική, ακόμη και αφού δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή, ενώ η εγχώρια επεξεργασία αργού έχει μειωθεί.

Οι τιμές των πετρελαϊκών καυσίμων είναι πολύ υψηλές με το WTI Ιουλίου να σημειώνει άνοδο 35 σεντς στα 73,02 δολάρια το βαρέλι στις 14:28 στη Νέα Υόρκη (21:28 ώρα Ελλάδος) [σημ. ότι τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει καμία διακίνηση λόγω της αργίας Memorial Day στις ΗΠΑ και οι συναλλαγές θα κλείσουν την Τρίτη], ενώ το μπρεντ Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 12 σεντς στα 77,07 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News