Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 19:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Βαρίδι τεχνολογία και τράπεζες

Με πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Βαρίδι τεχνολογία και τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν ήπια υποχώρηση τη Δευτέρα, λόγω των απωλειών στις τεχνολογικές και τραπεζικές μετοχές, ενώ οι επενδυτές αξιολογούν την προσωρινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Αμερικανοί νομοθέτες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας και την αποφυγή χρεοκοπίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden οριστικοποίησε την Κυριακή μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025 και δήλωσε ότι η συμφωνία είναι έτοιμη να προωθηθεί στο Κογκρέσο για ψήφιση.

«Υπάρχει κάποια αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους», δήλωσε η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος χρημάτων και αγορών της Hargreaves Lansdown.

«Αλλά η προσοχή έχει στραφεί στο τι πρόκειται να συμβεί, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος, οι ανησυχίες για μια δύσκολη εκτόνωση στις ΗΠΑ και ο αντίκτυπος των αναμενόμενων αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις οικονομίες της ευρωζώνης».

Οι αναλυτές επεσήμαναν επίσης ότι η συμφωνία πρέπει ακόμη να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ίσως την Τετάρτη και στη συνέχεια στη Γερουσία. Ωστόσο, μια σαφέστερη αντίδραση θα ξεκινήσει όταν ανοίξουν εκ νέου οι αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους είναι πιθανό να καθησυχάσει τη νευρικότητα της αγοράς, και με μια ισχυρή περίοδο κερδών να έχει παρέλθει, οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στις οικονομικές προοπτικές και την πορεία των επιτοκίων. Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμενόταν ευρέως να διακόψουν τις αυξήσεις των επιτοκίων και να εξετάσουν πότε θα κάνουν στροφή, τα πρόσφατα στοιχεία περιπλέκουν την εικόνα και για τις τρεις.

Αφού πραγματοποίησαν ράλι σε υψηλά πολλών ετών λόγω της αισιόδοξης περιόδου κερδών νωρίτερα τον Μάιο, οι ανησυχίες για την αντιπαράθεση σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους και οι ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας έχουν πιέσει τις ευρωπαϊκές μετοχές τελευταία. Ο δείκτης αναφοράς STOXX 600 βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει την πιο απότομη μηνιαία πτώση του φέτος. Ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 έχασαν τα αρχικά κέρδη και έκλεισαν με πτώση 0,2%, ενώ ο Stoxx 600 έκλεισε 0,1% χαμηλότερα.

Οι κλάδοι ολοκλήρωσαν τη μειωμένη ημέρα διαπραγμάτευσης ως επί το πλείστον κοντά στην επίπεδη γραμμή, με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ εκείνων που έκλεισαν οριακά υψηλότερα, με άνοδο 0,2%, καθώς η τεχνολογία υποχώρησε 0,7%.

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

% μεταβολή

FTSE 100

7627,2

56,33

0,74

DAX

15952,73

-31,24

-0,2

CAC 40 Index

7303,81

-15,37

-0,21

FTSE MIB

26617,35

-96,05

-0,36

IBEX 35 Idx

9180,1

-11

-0,12

 

Ο σουηδικός όμιλος ακινήτων SBB σημείωσε άνοδο 4,5% μετά την ανακοίνωση ότι διερευνά στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της εταιρείας ή συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και τομέων. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν σημειώσει βουτιά κατά 80% τον τελευταίο χρόνο, σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μεικτές, ακόμη και όταν ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο και διαπραγματεύτηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1990, ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc και reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News