Business & Finance Κυριακή 28/05/2023, 10:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαουδική Αραβία: Σε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Brick Bank

Σαουδική Αραβία: Σε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Brick Bank

Η New Development Bank (NDB), με έδρα τη Σαγκάη, γνωστή ως «Brics bank», βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για την ένταξη της ως το ένατο μέλος της, κίνηση που θα ενίσχυε τις επιλογές χρηματοδότησης της τράπεζας, καθώς η Ρωσία που είναι ιδρυτικός μέτοχος βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Η προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας θα ενίσχυε τους δεσμούς μεταξύ της τράπεζας, η οποία ιδρύθηκε από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη ως εναλλακτική απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα του Bretton Woods, και του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο.

«Στη Μέση Ανατολή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη Σαουδική Αραβία και επί του παρόντος συμμετέχουμε σε έναν κατάλληλο διάλογο μαζί τους», δήλωσε η NDB.

Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας θα ενίσχυε τους δεσμούς του Ριάντ με τις χώρες των BRICS σε μια εποχή που η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο, επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο για μια «νέα εποχή» στους δεσμούς των χωρών όταν επισκέφθηκε το βασίλειο στα τέλη του περασμένου έτους και το Πεκίνο το Μάρτιο μεσολάβησε για μία συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων.

Η NDB ιδρύθηκε το 2015 από τις λεγόμενες χώρες Brics – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – για να προσφέρει χρηματοδότηση σε αναπτυξιακά έργα στις αναδυόμενες οικονομίες. Έχει δανείσει 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 96 έργα στα πέντε ιδρυτικά κράτη μέλη και έχει διευρύνει τα μέλη του για να συμπεριλάβει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News