Business & Finance Κυριακή 28/05/2023, 09:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όριο χρέους ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν πέτυχε τη συμφωνία, αλλά με κόστος

Όριο χρέους ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν πέτυχε τη συμφωνία, αλλά με κόστος

O Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να επιτύχει την καλύτερη δημοσιονομική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. 

«Η συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό, που σημαίνει ότι καμία πλευρά δεν πήρε αυτό που ήθελε. Έκανα όμως το πιο υπεύθυνο που μου υπαγορεύει η διακυβέρνηση της χώρας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Παρότι η συμφωνία ενισχύει τη θέση του Μπάιντεν ως διαπραγματευτή, έχει το κόστος της. Για μήνες, απηύθυνε εκκλήσεις στο Κογκρέσο για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, σήμερα στα 31,4 τρισ.δολάρια, προτού οι ΗΠΑ φθάσουν στα όριά τους. Πολλοί Δημοκρατικοί, ειδικά οι πιο φιλελεύθεροι δεν είναι ικανοποιημένοι με τους όρους της συμφωνίας, εκφράζοντας ανησυχίες ότι έγιναν υπερβολικά μεγάλες παραχωρήσεις. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι πρότειναν αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για έναν χρόνο, με περιορισμούς στις δαπάνες για μία δεκαετία. Στο τέλος, ο Μπάιντεν εξασφάλισε μία αύξηση στο όριο δανεισμού έως για μετά τις επόμενες εκλογές. Οι δαπάνες εκτός της άμυνας θα παραμείνουν σχεδόν στάσιμες το δημοσιονομικό έτος 2024 για να αυξηθούν 1% το αμέσως επόμενο. Ο Μπάιντεν πέρασε επίσης το αίτημά του για τον αμυντικό προϋπολογισμό. 

Ωστόσο, ο Μάρκ Ζάντι, οικονομολόγος της Moody’s Analytics, είπε ότι η συμφωνία δεν θα επιφέρει πλήγμα στην οικονομία. «Πιστεύουμε ότι θα συρρικνώσει την αγορά εργασίας κατά 120.000 άτομα στα τέλη του 2024, όταν θα γίνει αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος. Δεν είναι η καλύτερη εποχή για δημοσιονομικούς περιορισμούς, καθώς η οικονομία είναι ευάλωτη και ο κίνδυνος ύφεσης μεγάλος, όμως τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα», είπε ο οικονομολόγος. 

Ωστόσο, το βασικό ζήτημα είναι ότι θα έχουμε ένα χρέος ύψους 35 τρισ.δολαρίων τον Ιανουάριο του 2025 και αυτό είναι απαράδεκτο, όπως είπε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από το Κολοράντο Κεν Μπακ. 

Ο Μακάρθι θα ζητήσει την ψήφο των Δημοκρατικών για να περάσει η συμφωνία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεδομένου ότι έχει ισχνή πλειοψηφία. Αυτό θα απαιτήσει από τον Μπάιντεν να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο τις επόμενες ημέρες για την ψήφιση του νομοσχεδίου καθότι πολλά μέλη των Δημοκρατικών που πρόσκειται σε πιο φιλελεύθερες θέσεις δεν συμφωνούν με τις υποχωρήσεις του Αμερικανού προέδρου στο μεταναστευτικό και στην ενεργειακή πολιτική.

Υπήρξαν επίσης έντονες αντιδράσεις για την προσθήκη νέων περιορισμών στα κριτήρια συμμετοχής σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, κυρίως επισιτισμού. Πολλοί προοδευτικοί Δημοκρατικοί κρίνουν αυτό το συμβιβασμό επικίνδυνο. «Η συμφωνία εκπροσωπεί την χειρότερη ιδεολογία των Συντηρητικών, καθώς μειώνει τις επενδύσεις σε εργαζομένους και οικογένειες και προστατεύει τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις», αναφέρει ο Λίντσεϊ Όουενς, γενικός διευθυντής τoυ think tank Groundwork Collaborative.

Ωστόσο, οιαδήποτε εναλλακτική λύση ήταν κάτι που ούτε καν μπορούσε να σκεφθεί ο Μπάιντεν. Εάν το πακέτο αυτό απορριφθεί από το Κογκρέσο, τότε οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές θα βυθιστούν σε χάος, απειλώντας την ισχυρή αγορά εργασίας και επιφέροντας καίριο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία. 

Διότι ο Μπάιντεν ενδεχομένως να μην είναι αρκετά ισχυρός για να αντέξει ένα τέτοιο πλήγμα. Στις προηγούμενες διελκυστίνδες για το χρέος, οι Δημοκρατικοί πρόβαλαν με επιτυχίσ τους Ρεπουμπλικάνους ως «γεράκια» της δημοσιονομικής πολιτικής. Οι τελευταίες όμως δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Μπάιντεν δεν έχει ξεκάθαρο προβάδισμα αυτή τη στιγμή. «Εάν υπάρξει ύφεση, τότε ο πρόεδρος θα κατηγορηθεί, όπως βέβαια και οι Ρεπουμπλικάνοι», αναφέρει ο Τζέι Κάμπελ, δημοσκόπος της Hart Research. 

Ο Μπάιντεν πιέστηκε από το κόμμα του να αγνοήσει το ανώτατο όριο του χρέους και να συνεχίσει να δανείζεται, επικαλούμενης την 14η Τροποποιηση του Συντάγματος, που θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την αξιοπιστία του αμερικανικού χρέους. 

Ωστόσο, η κυβέρνησή του επιμένει ότι μία τέτοια μονομερής λύση – και άλλες εναλλακτικές – δεν θα ήταν λειτουργική αλλά θα ήταν και νομικά επικίνδυνη. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες φωνές υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είναι πιο επιθετικός απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους και να αναγκάσει τον Μακάρθι να παραιτηθεί.

Ο Μπάιντεν κράτησε χαμηλούς τόνους στις δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, πολύ λιγότερο από τον Μακάρθι και τους Ρεπουμπλικάνους διαπραγματευτές, κάτι που βοήθησε στο να περιοριστεί η όποια εχθρότητα στην τελική ευθεία. Η υιοθέτηση μιας πιο απροκάλυπτα συγκρουσιακής στάσης θα ήταν αντίθετη με τη φύση του Μπάιντεν και θα έβλαπτε τις προοπτικές για μια συμφωνία. «Η κανονικότητα του Μπάιντεν χωρίς κανένα δράμα, αυτό είναι το δόγμα της κυβέρνησης», όπως είπε κορυφαίος Γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο του χρέους με μείωση δημοσίων δαπανών

ΗΠΑ: Πιο κοντά σε συμφωνία για το όριο χρέους – Τι περιλαμβάνει

ΗΠΑ: Eφικτή μια συμφωνία για το χρέος έως τις 5 Ιουνίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News