Business & Finance Σάββατο 27/05/2023, 12:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Πτώση 18% στα κέρδη της βιομηχανίας τον Απρίλιο

Κίνα: Πτώση 18% στα κέρδη της βιομηχανίας τον Απρίλιο

Μειώθηκαν τα κέρδη των βιομηχανικών ομίλων της Κίνας στο πρώτο τετράμηνο του 2023, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, καθώς οι επιχειρήσεις δέχονται πιέσεις στα περιθώρια κέρδους και βρίσκονται αντιμέτωπες με εξασθενημένη ζήτηση εν μέσω εξασθενημένης ανάκαμψης της οικονομίας. 

Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 20,6% το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, συγκριτικά με την πτώση 21,4% του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. 

Μόνο τον Απρίλιο, οι βιομηχανικοί όμιλοι ανακοίνωσαν μείωση κερδών 18,2% σε ετήσια βάση, μετά την πτώση κατά 19,2% του Μαρτίου. 

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, ειδικά οι ιδιωτικές και αυτές μετοχικού κεφαλαίου, συνεχίζουν να επηρεάζονται από ένα μείγμα μη ευνοϊκών παραγόντων, όπως οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει ο Μπρους Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Jones Lang Lasalle. 

Oι κινεζικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες και με την αδύναμη ζήτηση στο εσωτερικό και με την εξασθενημένη ζήτηση στις μεγάλες εξαγωγικές αγορές της χώρας. Οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το Μάιο του 2020. 

Η Lenovo, ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών, ανακοίνωσε ότι τα τριμηνιαία έσοδα και τα κέρδη μειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου και στο πλαίσιο αυτό έχει μειώσει το εργατικό δυναμικό του κατά 8% έως 9% για να περιορίσει το κόστος, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές συνεχίζει να μειώνεται. 

Αντίστοιχες πιέσεις δέχονται και οι παραγωγοί χάλυβα και άλλων βιομηχανικών μετάλλων. Η τιμή του χάλυβα που χρησιμοποιείται στις κατασκευές βούλιαξε στο χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών αυτή την εβδομάδα και μόλις το ένα-τρίτο των χυτηρίων παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή κέρδη, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Mysteel.

Γενικότερα τα κέρδη μειώθηκαν στους 27 από τους 41 κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους της Κίνας στο τετράμηνο, με τον κλάδο επεξεργασίας μετάλλων να παρουσιάζει πτώση 99,4%. 

Αυτό που θα επιδιώξει η Κίνα στο επόμενο στάδιο είναι η αποκατάσταση και η αύξηση της ζήτησης, η περαιτέρω βελτίωση της παραγωγής και του μάρκετινγκ και η τόνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Βραδύτερα ανακάμπτει η Κίνα – Βαρίδι για τις εταιρείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κάλεσμα της Κίνας σε ελληνικές επιχειρήσεις για διεύρυνση της συνεργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News