«Κόκκινη κάρτα» της Bundesliga στην είσοδο private equities
Εδώ και αρκετές εβδομάδες η ηγεσία της DFL (συνεταιρισμός ομάδων της Bundesliga και της 2. Bundesliga) προωθούσε το σχέδιό της για είσοδο επενδυτών στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Το πλάνο μιλούσε για πώληση μέρους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε επενδυτή εκτός της λίγκας, για την άμεση εισροή 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Όμως, το σχέδιο δεν πέρασε.
Στη Γενική Συνέλευση των 36 ομάδων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, δεν δόθηκε το «οκ» από τα 2/3 των κλαμπς της DFL, όπως απαιτούνταν. Έτσι, τα σχέδια για την είσοδο επενδυτών στο γερμανικό ποδόσφαιρο διακόπτονται. «Η διαδικασία τελείωσε σήμερα. Αυτή είναι η δημοκρατία» δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της DFL και CEO της Ντόρτμουντ, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε. Η ψηφοφορία ήταν κρυφή, ωστόσο «όχι» είπαν ομάδες όπως η Κολωνία και η Ζανκτ Πάουλι.
Τους τελευταίους μήνες στα γήπεδα της Γερμανίας, οι οπαδοί είχαν ταχθεί ενάντια στο επενδυτικό πλάνο που σχεδίαζε η DFL.
Υπήρχε ο φόβος πως ο επενδυτής που θα έμπαινε στη Λίγκα θα προχωρούσε στη λήψη αποφάσεων που θα έβλαπταν τα συμφέροντα του κόσμου (π.χ. ακριβότερα εισιτήρια, τελικοί σε άλλες χώρες), όπως και ότι θα έθετε και σε κίνδυνο τον κανόνα του 50+1.
Ο κανόνας που χρονολογείται από το 1998, θεωρείται πως βοήθησε ώστε στο γερμανικό πρωτάθλημα οι δαπάνες για τους μισθούς, όπως και οι τιμές των εισιτηρίων, να παραμένουν αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπου οι μεγιστάνες ιδιοκτήτες και μεγαλομέτοχοι «ρίχνουν» εκατομμύρια για την απόκτηση νέων παικτών, με αποτέλεσμα να προχωρούν και σε αυξήσεις των εισιτηρίων, ώστε οι οπαδοί να μοιράζονται το αυξημένο κόστος των ομάδων.
Η αποτυχία να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της DFL αποτελεί πλήγμα για μια ομάδα ιδιωτικών επενδυτικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένων των Blackstone, Advent International και CVC Capital Partners, οι οποίοι διεκδικούσαν να αγοράσουν μερίδιο 12,5% Eνδιαφέρον είχαν εκφράσει επίσης οι Bain Capital, General Atlantic και KKR.
Η είσοδος των ιδιωτικών κεφαλαίων στα δικαιώματα των ποδοσφαιρικών μέσων ενημέρωσης έχει διχάσει τους συλλόγους, τις διοργανώτριες αρχές και κυρίως τους φιλάθλους.
Η Ligue 1 της Γαλλίας και η La Liga της Ισπανίας έχουν και οι δύο στο παρελθόν πουλήσει μερίδια των δικαιωμάτων τους στα μέσα ενημέρωσης στην CVC Capital Partners. Η συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 2 δισ. ευρώ της CVC με τη La Liga δέχτηκε επίσης αντιδράσεις από ορισμένους συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά παρόλα αυτά ολοκληρώθηκε.
Η ιταλική Serie A εγκατέλειψε μια συμφωνία ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την αγορά ποσοστού 10% σε μια νέα εταιρεία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα μετάδοσης της Serie A, μετά από αντιδράσεις από συλλόγους.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News